"Це може до невпізнання змінити політику Німеччини на користь Кремля": Портніков попередив про небезпеку Штайнмаєра-президента

Саме про "правильні акценти по відношенню до Росії" говорила одна з лідерів партії Сара Ваґенкнехт, коли давала зрозуміти журналістам, що "Ліві" можуть проголосувати за главу зовнішньополітичного відомства.

Франк-Вальтер Штайнмаєр. Фото: rian.com.ua.

"Президент Штайнмайєр буде демонструвати свою вічну обережність, в тому числі до Росії і Путіна. Лідер німецьких соціал-демократів Зіґмар Ґабріель заявив, що у його партії є гідний кандидат на пост президента країни - міністр закордонних справ Франк-Вальтер Штайнмайєр", - пише оглядач Віталій Портніков у статті для сайту Еспресо, передають Патріоти України.

На боці Штайнмаєра - очевидна популярність серед громадян і підтримка власної партії. Ніяких серйозних конкурентів поки що не з'явилося. Єдина проблема - так це те, що федеральний канцлер Ангела Меркель категорично не хоче бачити Штайнмайєра на президентській посаді. І з нею солідарні депутати від двох провідних партій "великої коаліції" - ХДС і ХСС.

Однак парадокс ситуації в тому, що соціал-демократам при обранні президента підтримка їх коаліційних партнерів не потрібна. За кандидатуру глави держави разом з соратниками Штайнмаєра можуть проголосувати представники двох інших лівих партій Німеччини - "Зелені" і "Ліві".

"Зелені" ніколи різко проти Штайнмайєра не виступали. "Ліві" - інша справа. Вони - конкуренти соціал-демократів. У цю партію входять як вихідці з колишньої Соціалістичної єдиної партії Німеччини - вона правила у НДР, так і "дисиденти" з самої СДПН. Так що у "Лівих", на перший погляд, немає жодних підстав підтримувати міністра закордонних справ в його бажанні стати президентом. Якби не... Ну ви здогадалися.

Якби не обережна позиція Штайнмайєра щодо Росії і Путіна. Те, що не подобається багатьом консервативним політикам, навіть багатьом соратникам Штайнмайєра по СДПН, дуже подобається "Лівим" - а ця партія відома своїми контактами з Кремлем. Я б сказав - історичними контактами, символом яких став поцілунок Леоніда Брежнєва і Еріха Хонеккера, зображений на уламках Берлінської стіни.

Саме тому "Ліві" все тепліше відгукуються про Штайнмайєра. Саме про "правильні акценти по відношенню до Росії" говорила одна з лідерів партії Сара Ваґенкнехт, коли давала зрозуміти журналістам, що "Ліві" можуть проголосувати за главу зовнішньополітичного відомства.

А це означає, що Франк-Вальтер Штайнмаєр все ближче до крісла глави держави. Що це означає?

Нинішній президент ФРН Йоахім Ґаук був безсумнівним моральним авторитетом - тому авторитарний режим Путіна не міг дочекатися від нього слів схвалення. А президент Штайнмайєр буде, звичайно ж, демонструвати свою вічну обережність. І це буде серйозно впливати на німецьку громадську думку - громадяни звикли прислухатися до своїх президентів. Тим більше, до таких популярних, як Штайнмайєр.

Якщо Штайнмайєр стане президентом, то вже за кілька місяців він залишить крісло міністра закордонних справ Німеччини. Соціал-демократи запропонують нового міністра закордонних справ. А це для нас дуже важлива фігура - адже саме німецький міністр є провідною постаттю у "нормандських" дипломатичних консультаціях.

Але важливо навіть не це. Важливим є прецедент. Якщо соціал-демократи, "Зелені" і "Ліві" будуть готові разом проголосувати за нового президента, то хто завадить їм після парламентських виборів разом проголосувати за нового канцлера? І якщо у цих трьох партій буде більшість, то їхнє рішення до невпізнання змінить зовнішню і внутрішню політику Німеччини.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 3 травня

п’ятниця, 3 травень 2024, 7:05

3 травня за новим церковним календарем згадують мучеників Тимофія і Мавру, а також відзначають день пам'яті ікони Божої Матері Успіння Києво-Печерська. Цього ж року на 3 травня випала Велика п'ятниця Страсного тижня. Про традиції та прикмети 3 травня, ...