Це питання в Україні завжди було дуже політизованим - Вакарчук про переваги та недоліки квотування української музики

Відомий музикант пояснив, чому на радіостанціях зараз так часто звучить "ОЕ".

Святослав Вакарчук. Фото:www.okeanelzy.com

Популярний український музикант, лідер культової рок-групи "Океан Ельзи" Святослав Вакарчук прокоментував введення квот на україномовні пісні, а також пояснив, чому більшість радіостанцій закривають необхідну кількість пісень записами його групи. Думкою з цього приводу Вакарчук поділився в авторській колонці видання Новое время, зазначають Патріоти України.

Святослав Вакарчук наголошує, що вже не раз висловлювався з приводу нового закону про квотування україномовної музики. І як людина, яка вірить в ринкові принципи, просто не може бути великим шанувальником будь-яких квот.

"Перед тим, як вводити квоти, їх наслідки потрібно дуже ретельно аналізувати, адже введення будь-яких обмежень має як позитивні, так і негативні аспекти", - зазначив Вакарчук.

Питання пісенного квотування в Україні музикант вважає надмірно політизованим, підкреслюючи невідоме походження цифр, скільки музики повинно бути в ефірі. Вакарчук погоджується, що довгий час українську культуру і мову пригноблювали і зараз українці намагаються надолужити згаяне. Однак введення квот без попередньої підготовки, на думку співака, може привести до деяких небажаних наслідків.

"Зрозуміло, що Україна, культура якої сотні років потерпала від придушення і свідомої маргіналізації, опинилась у несприятливих умовах, оскільки до 1991 року увесь час існували обмеження проти української мови. Тому було б не зовсім чесно сказати: «А тепер у нас вільний ринок, нехай все розвивається, як є». Довгий час українська мова була не у привілейованому становищі, а навпаки, тому зрозуміле бажання просувати україномовний продукт."

Першим музикант називає появу на радіостанціях українських матеріалів, які будуть значно поступатися за якістю західним хітам. А це, як зазначив Вакарчук, спричинить комплекс неповноцінності вітчизняних виконавців. Другим наслідком співак бачить абсурдне і лише формальне виконання вимог тих радіостанцій, які не є прихильниками україномовних пісень.

Як приклад лідер "Океанів" наводить власників радіостанцій, які кожні 10-15 хвилин розміщують в ефірі композиції його колективу, нібито показуючи, що іншої якісної україномовної музики в країні не існує.

"Таким чином вони, по-перше, дратують слухачів, адже ніхто не хоче слухати одну й ту ж групу кожні десять хвилин, по-друге ж, висміюють ініціативу щодо квот в цілому", - вважає Вакарчук.

Все це співак називає наслідками незбалансованих державних інтересів: чиновники нав'язують квоти і сліпо вірять, що через рік ситуація кардинально зміниться, а власники радіостанцій зацікавлені лише в фінансовій вигоді своєї діяльності, але ніяк не в пошуку молодих виконавців і збагаченні радіоефіру новим матеріалом.

"Коли в останній раз представники радіостанцій ходили по роботі в різні клуби в українських містах, враховуючи районні центри, щоб почути і знайти нову українську музику?", - задався питанням Вакарчук.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Командир - козлина! Отправил на штурм, а себе забрал карту з деньгами и купили себе машину" - полонений окупант (відео)

понеділок, 29 квітень 2024, 8:40

Ростовцев Дмитро Володимирович, 20.07.1980, Саратовська область, 27-а стрілецька дивізія. . Командир обдурив, відправивши на штурм, забрав банківську картку солдата і купив собі на ці кошти авто. Ростовцеву вдалося втекти з розташування, але кордон пе...

Великі жертви не допомогли: Відхід Сил оборони з позицій не сприяє швидким тактичним успіхам росіян – ISW

понеділок, 29 квітень 2024, 8:24

Експерти Інституту вивчення війни вважають, що відхід Сил оборони з позицій від Бердичів, Семенівки та Новомихайлівки не сприяє росіянам у швидкому досягненні тактичних успіхів, і окупанти навряд чи зможуть досягти глибшого оперативно значущого проникн...