"Ця ініціатива дуже корисна для України": Український дипломат відреагував на законопроект сенаторів США

Ніхто не може передбачити, як завтра поводитиметься Трамп. Навіть американські законодавці. Тому хочуть перестрахуватися.

Конгрес США. Фото: Рен ТВ.

Група американських сенаторів із Республіканської і Демократичної партій внесла на розгляд Конгресу законопроект про посилення контролю над діями президента щодо пом'якшення санкцій проти Росії, зазначає у своєму блозі на "Новому часі" колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко, передають Патріоти України.

Це свідчення недовіри між президентом Дональдом Трампом і Конгресом. Американські законодавці хочуть знати, що до їх думки прислухаються. На жаль, деякі кроки і заяви Трампа не підсилили довіри між Білим домом і Капітолієм. Тому реакція сенаторів цілком закономірна. Позиція Конгресу з питання санкцій адекватна: він не сприймає виправдань за порушення міжнародного права, якими намагається прикритися Росія, що анексувала Крим, продовжує війну на Донбасі та здійснює військові злочини в Сирії. Американський Конгрес не хоче, щоб США були якимось чином причетні до схвалення таких дій. Відповідно, Конгресові потрібен чіткий інструмент, щоб за необхідності мати можливість контролювати дії президентської адміністрації.

Можна тільки подякувати ініціаторам цього законопроекту. Ця ініціатива дуже корисна для України, адже йдеться про одноосібне право адміністрації Трампа скасовувати санкції. Крім того, це сигнал українській владі: друзів України в американському Конгресі менше не стало.

Ніхто не може передбачити, як завтра поводитиметься Трамп. Навіть американські законодавці. Тому хочуть перестрахуватися. Чи піде Трамп на якісь кардинальні зміни в питанні санкцій? Думаю, ні. Це дуже сильно вдарить особисто по ньому й по американських інтересах. Фактори, які слугували поштовхом для санкцій, не змінилися. Санкції стали наслідком грубого порушення міжнародного права, анексії і агресії. Що змінилося з того часу? По суті – нічого. Анексія триває, війна триває. Щоб скасувати санкції, потрібні хоч якісь причини для цього. Тому, на мій погляд, згаданий законопроект – радше застережний захід, який можемо тільки привітати.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

З Нетаньяху ізраїльтяни цілком можуть розібратися самі. А суду в Гаазі я порадив би звернути увагу на справжніх воєнних злочинців, - Невзлін

понеділок, 29 квітень 2024, 0:30

"За повідомленнями ЗМІ, Міжнародний кримінальний суд у Гаазі може вже цього тижня видати ордери на арешт Біньяміна Нетаньяху, міністра оборони Ізраїлю Йоава Галанта й начальника Генштабу Герці Халеві за нібито воєнні злочини в секторі Гази", - пише ізр...

Потрібно оприлюднити списки тих, хто виїхав за кордон і не повернувся без належних підстав, та ввести для них 10-кратний довічний військовий збір, - Юрій Луценко

понеділок, 29 квітень 2024, 0:15

"Про ухилянтів. Сьогодні повернувся від своїх із фронту. Ситуація критична. І не тільки через нестачу зброї. Некомплект у військах - величезна проблема. Тому жодного доброго слова про ухилянтів не можу сказати", - пише політик та громадський діяч Юрій ...