У Кремлі цього бояться, бо не зможуть нічим серйозно відповісти: Захід має намір завдати по РФ нового потужного удару, - російський економіст

Увага країн Заходу може перекинутися на фінансові санкції, серед яких накладення обмежень на російські боргові папери (як державні, так і корпоративні) з наступною рекомендацією інвесторам позбутися від них.

Ілюстрація:УННЗахід має намір в найближчі місяці активізувати потужні невійськові заходи впливу на Росію, що включають в себе дії проти російських цінних паперів. Про це в колонці для сайту "Ехо Москви" пише російський економіст Владислав Іноземцев, передають Патріоти України.

На думку експерта, у відповідь на російські акції залякування, на зразок отруєння російського екс-шпигуна Сергія Скрипаля в британському Солсбері, Захід має намір перейти до довгої і болісної для Росії "облоги".

"Обговорення, проведені недавно і в британських, і в американських політичних колах, кажуть, на мій погляд, про одне: через кілька місяців, коли шпигуни закінчаться, і висилки стануть тим паче не актуальними, увага перемкнеться не стільки на економічні, скільки на повною мірою фінансові санкції.

Їх в Росії серйозно побоювалися в ті дні, коли у Вашингтоні збиралися оприлюднити "кремлівський список", але тоді пронесло. Зараз, здається, ймовірність жорстких кроків, на які Росія не зможе нічим відповісти, серйозно зросла", - пише Іноземцев.

Говорячи про можливі застережні заходи проти Росії, Іноземцев не вірить, що Європа і США підуть на арешт активів російських олігархів і наближених до Путіна осіб.

"На відміну від Росії з її специфічною судовою системою, в Лондоні і Нью-Йорку неможливо видати відповідні розпорядження без чітких доказів - а їх можна шукати роками. Ніяка боротьба з "клептократичном режимом" не стимулює політиків у США і Європі на підрив власної юридичної практики", - пояснює економіст.

Не вірить він також і в заборону на торгівлю російськими паперами на Лондонській і Нью-Йоркській фондових біржах.

"Біржі - приватні компанії; корпорації, акції яких там котируються - теж, і натиснути на них урядам буде непросто", - впевнений Іноземцев.

Малоймовірним вважає експерт і заморозку російських державних активів: "Випадок з Іраном, коли це стало можливим, належав до числа тих, коли санкції вводилися резолюціями ООН".

При цьому Іноземцев вказує на найбільш ймовірні заходи фінансового впливу, на які може піти Захід. Серед них - накладення обмежень на російські боргові папери (як державні, так і корпоративні) з наступною рекомендацією інвесторам позбутися від них.

Масштаби такого виведення коштів, за словами економіста, "можуть виявитися дуже значними".

"Іноземці контролюють 1/3 ринку облігацій федеральної позики (до 2 трлн руб., або $37 млрд), а нові розміщення 2017 року були не викуплені або на 2/3 (515 млрд. рублів за номіналом з 790 млрд. рублів)", - зазначив він.

"Найдорожча на сьогоднішній день російська корпорація,"Сбербанк" належить іноземним інвесторам на 45,6% - і нескладно зрозуміти, якими будуть наслідки, якщо від цих паперів їх власники почнуть стрімко позбуватися", - резюмував Іноземцев.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Сирський прокоментував чутки про ймовірний наступ окупантів на Харків

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:40

Україна не можна ігнорувати будь-яку інформацію про підготовку ворога до наступальних дій, у тому числі і ці оцінювання західними ЗМІ щодо нової загрози наступу на Харків. Про це заявив Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, передають Патріоти Украї...

У Британії розгорівся ядерний скандал через витік важливої інформації, - Financial Times

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:29

Британське Агентство з ядерного регулювання (ONR) подало до суду на оператора атомного комплексу Sellafield Ltd через виявлені порушення у сфері IT. Йдеться про небезпечний ядерний об'єкт, де зберігаються найбільші у світі запаси плутонію. Про це пише ...