У Польщі відновлюються старовинні українські храми із тризубами (відео)

​Але місцевих парафіян мало – церкви живуть за рахунок паломників.

Українські дерев'яні церкви, які вистояли на території Польщі після війни та примусового переслення українців, тепер стали частиною польських туристичних веломаршрутів. Для нащадків переселенців із території нинішньої Польщі ці місця досі святі, однак їх доглядає лише один священик, ідеться в сюжеті ТСН.19:30, передають Патріоти України.

Українці приїздять вклонитися навіть зруйнованим храмам, від яких лишилися лише стіна дзвіниці серед лісу. Попри те, що храм було знищено в 1944 році, а священика вбито, і відтоді служб не правилося, місце паломники вважають особливим. "Є відчуття, що я у сакральному місці", - каже один із них.

У польському місті Чесанів українці не живуть, проте там збереглася дзвінниця та навіть український храм, який стояв у руїні, але у 2013 році його відреставрували, бо він у центрі міста. Зазвичай храм зачинений – величезного ключа приносить місцевий наглядач. Споруді вже 117 років, всередині її фрески, на яких янголи спускали з неба тризуби і просили порятунку для України. Прочани перевірили чудову акустику храму співом молитви "Отче наш".

Польські туристи до церкви приїздять велосипедами та зізнаються, що такі пам'ятки архітектури нині є частиною туристичного веломаршруту. "На основі карти ми розробляємо маршрут і їдемо дивитися дерев'яні церкви", - кажуть вони. Дерев'яна греко-католицька церква у польському Жукові зберіглася, але після примусового переселення українців там заправляють римо-католики. Із УГКЦ замість колишніх ста залишився тільки один священик – отець Іван. "Ми так час від часу відправляємо, коли приїжджають люди із Заходу і з України", - каже він.

У містечку Любачів раніше проживало дві тисячі українців, але тепер на служби приходять щонайбільше 15. Все внутрішнє облаштування довелося збирати по непрацюючим церквам. "Престолу не було, нічого не було. Одне розп'яття лишилось", - розповів священик. Церква отця Івана у Гребінному неподалік українського кордону перебуває під сигналізацією, бо раніше її обікрали – забрали все, що блищало. "Якісь

Храму під гонтами чотири століття, спочатку погрожував розвалитися – кришився просто під час богослужінь. Але під час ремонту виявилося дуже багато цікавого, наприклад, знайшли ікону Богородиці, про котру ніхто не знав близько ста років. А на люстрі виявили тризуб.

Кореспондент ТСН Наталя Нагорна

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 26 квітня. Який птах принесе щастя на рік

п’ятниця, 26 квітень 2024, 7:05

Православна церква України 26 квітня за новим стилем вшановує єпископа Василя Амасійського і праведної діви Глафіри. За старим стилем сьогодні вшановують мученицю Фомаїду Єгипетську. Наші предки 26 квітня починали сіяти квасолю і горох. Перед посівними...

Потрібний перекладач

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:59

З дипломатичної на офісно-президентську. Держдеп наголошує, що в України – проблеми зі свободою слова. Зокрема, марафон висвітлює урядову позицію…. Минулого року Держдеп наголошував на тому, що закриття трьох незалежних від влади каналів – це проблема....