Українці в шоці: Суми комунальних платежів продовжують зростати

За останній рік ціни на електроенергію, газ та воду суттєво зросли, чим вдарили по кишені пересічних українців.

Знову зросте ціна на світло для українців. Фото uainfo.org

З першого березня почнуть діяти нові тарифи на електроенергію. Можливо, підвищення в результаті торкнеться цін та інших комунальних послуг, інформують Патріоти України з посиланням на uainfo.

По-перше, зараз йде мова про перехід на квартальну систему перерахунку тарифів на газ і відповідно, якщо ціна на газ в гривнях - тут два фактори впливають: світова ціна на газ і курс - ростуть ці цифри, ростуть і внутрішні тарифи.

По-друге, якщо зміняться тарифи на газ, то це потягне за собою і зміну вартості тепло-водопостачання, оскільки воно знову-таки пов'язано з ціною газу на теплокомуненерго. Тут все буде залежати від динаміки вартості газу і того, чи дійсно внутрішні квартальні ціни стануть повторювати світову динаміку, тому що поки це ще не однозначно.

Від політиків залежить, перейдемо ми на такий перерахунок чи ні, і чи буде він дійсно застосовуватися. В Україні часто буває, що формально на такий розрахунок перейшли, але він не застосовується. Якщо ж ми на нього не перейдемо, то це призведе до того, що знову розійдуться ціна на газ для населення і ціну на газ для інших споживачів, що працюють в Україні, і залежать від світової вартості газу.

Якщо ж говорити про заклики політиків зупинити зростання цін на комунальні послуги, то тут потрібно розуміти, що безкоштовного сніданку не буває. Якщо ми зупиняємо зростання цін при зростанні витрат, і витрати не покриваються існуючими зборами при поточних цінах, це означає, що кошти візьмуть з інших джерел, наприклад, бюджету. А ці гроші в бюджеті могли бути спрямовані на щось інше, ті ж оборону, освіту або медицину.

Ще одна причина проблем з тарифами - відсутність нормально працюючого ринку по газу і електроенергії ні для юридичних, ні тим більше для фізичних осіб. Встановлені у нас ціни складно перевірити, за якою саме вони формулою прораховані. Оскільки, повторюся, ринку немає.

Нормальний ринок - наприклад, той, що працює у Великобританії, передбачає те, що кожен споживач може вибрати собі виробника і укласти з ним договір. А система надає в першу чергу можливість підключення як споживача, так і виробника до мережі. Завдяки цьому ті ж ТЕЦ, які крім теплової енергії виробляють і електроенергію, можуть продавати надлишки своєї генерації на зовнішній ринок. І якщо ми купувати її не можемо, то можливі прямі контакти між учасниками ринку. Це в ідеалі.

На жаль, поки говорити про те, що ми перейдемо до цього ринку в найближчі роки, не доводиться. Зараз не видно достатньої зацікавленості потенційних учасників ринку.

Опублікував: Олена Сім
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Хто слова зодягне у музичні шати

четвер, 28 березень 2024, 23:01

Шукаю композитора. Я, зізнаюся, друзі, не поет, тим паче, не поет-пісняр. Але одного ранку проснувся з віршем у серці. Де й взялося це прекрасне диво — не знаю. Тільки встиг ввімкнути комп’ютер — вилилося хвилюючим текстом на екран. Перечитав, почистив...

"Після "СВО" буде нова війна": Соловйов розповів росіянам про їхні "блискучі" перспективи

четвер, 28 березень 2024, 20:52

Кремлівський пропагандист Володимир Соловйов розмріявся, що країна-терорист Росія зможе перемогти у війні проти України. До того ж, за його словами, це "перспектива" наступних кількох років. У той же час Соловйов закликав росіян готуватися до наступної...