Скарби з непотребу: Як Білорусь добуває золото зі старої техніки

З усього цього непотребу отримують чорнний і кольоровий метали (мідь, бронзу, латунь, алюміній), дорогоцінні метали (срібло, золото, платину та інші), а також гори пластику. Усе це йде на переробку і виготовлення нових виробів.

Куда потрапляє техніка, з лишком відпрацювала весь відпущений виробником термін експлуатації? Зазвичай «комп'ютерним раєм» стає найближча звалище або смітник, якщо «старого» не вдалося продати по запчастинах. Більш габаритна і важка техніка може десятиліттями припадати пилом в найтемніших закутках квартири. Власники ж будуть навшпиньки проходити повз іржавих холодильників і пральних машин, в жаху від усвідомлення того, що рано чи пізно доведеться тягти їх на смітник.Як можна на цьому озолотитися в буквальному сенсі цього слова? Дивимося репортаж. Підприємство «БелВТІ» існує 40 років, але з фізособами впритул стало працювати зовсім недавно, трохи більше року тому. «Раніше брали техніку тільки від юридичних осіб, для роботи з простими користувачами не було вироблено відповідного механізму компенсації, не було транспорту», - керівник технічного відділу компанії Ігор Горбачов.

До кінця минулого року з'явилася диспетчерська служба і три новенькі автомобілі, які спеціально оформили в яскравому фірмовому помаранчевому кольорі. У ці машини вантажать стару техніку, на вивезення якої залишили заявку мешканці. Щомісяця підприємство має справу з 800-900 викликами. Кожен з трьох автомобілів обслуговує закріплені за ним райони. Поки яскраво-помаранчевих «таксі» вистачає, від заявки до вивезення техніки проходить не більше п'яти днів.

«Приїжджають вантажники, допомагають з навантаженням. Особливо затребувана послуга у пенсіонерів », - уточнив Ігор. Щомісяця машини привозять близько 60 тонн застарілого обладнання. Майже третина від усієї маси становлять холодильники, далі з невеликим відривом йдуть телевізори. Також чимало привозять плит і пральних машин.

Відразу після вивантаження йде груба розбирання обладнання. Все ділиться на вторинні ресурси: окремо складуються світлий і темний пластик, монтажні дроти, кольорові і чорні метали, а також елементи, що містять дорогоцінні метали. Одержаний напівфабрикат проходить різні шляхи переробки.

Пластмаса, наприклад, прямо тут пресується в куби по 250 кілограмів кожен. Оператор установки стежить за тим, щоб в приймач не потрапило залізо і скло. Щоб отримати один куб, через прес треба пропустити чотири величезних контейнера. Щодня з надр установки виходять два-три «кубика».

Багато пластику мало не відразу після пресування йде на експорт. Основний споживач - Китай. За словами Ігоря Горбачова, телефони чи комп'ютери з такого вторсировини не роблять, в основному воно йде на виробництво вішалок для одягу та інших побутових речей, які не потребують електронної начинки. Втім, що робити з «вторинної пластмасою» - справа покупця, який рідко поширюється про свої цілі та плани.

Білорусів, готових заробити на здачі в утиль старої техніки, зовсім мало. Воно й не дивно - за кілограм можна розраховувати лише на 750 білоруських рублів. Тобто за якусь пральну машину вийде виручити тисяч 30, а за комп'ютер і того менше. Проте все-таки знаходяться ті, хто сам приносить телевізори, холодильники, пилососи та інші побутові прилади. В середньому за день в пункт прийому звертається десять чоловік.

«Звичайно, гроші дуже і дуже невеликі. Звідки така сума - 750 рублів за кілограм? Фактично це витрати на роботу однієї бригади з перевезення. Тобто людина може вибрати - або викликати наше "таксі", яке безкоштовно забере техніку, або, заощадивши на роботі наших співробітників, привезти все самостійно і отримати гроші, які витрачаються на роботу бригади », - пояснив керівник технічного відділу« БелВТІ ».

Іноді в утиль здають цікаві і навіть раритетні речі. Наприклад, були випадки, коли підприємству доводилося «пускати в розхід» пластинки середини минулого століття в ідеальному стані або мало не вікової давнини друкарські машинки. Шкода. Але така специфіка роботи.

За словами Ігоря Горбачова, робота з приватними власниками застарілого обладнання - це скоріше соціальний проект, оскільки комерційної вигоди для підприємства він не представляє, навіть збитковий. Компанія може собі дозволити подібні експерименти завдяки тому, що 85% переробки пов'язано з обладнанням юридичних осіб, які сплачують за утилізацію техніки. З банків, університетів і шкіл в «БелВТІ» найбільше привозять комп'ютерів та офісної техніки. Від операторів надходять відпрацювали призначений термін вишки, рідше телефони. Нещодавно почали приймати на переробку ЖК-панелі.



За метеріалами ЖЖ і білоруських сайтів







Опублікував: Карпатський Слон
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Христа спочатку розіп'яли, а потім стали іконки ліпити. А в Україні рівно навпаки: спочатку зроблять ікону, а потім із задоволенням розіпнуть, - журналіст Асєєв

п’ятниця, 26 квітень 2024, 14:04

"Те саме з "бути героєм" у нашій країні. Христа спочатку розіп'яли, а потім стали іконки ліпити. А в Україні рівно навпаки: спочатку зроблять ікону, а потім із задоволенням розіпнуть. Тож якщо вже вирішите долучитися до ЗСУ, шукайте мотивацію не в сусп...

"Дискусія була дещо гарячою": Міністерку закордонних справ Німеччини помітили під час секретної зустрічі з генсеком НАТО - ЗМІ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 13:44

У четвер, 25 квітня, главу МЗС Німеччини Анналену Бербок помітили під час секретної зустрічі з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом, вони просиділи у ресторані готелю Telegraphenamt у Берліні майже три години. Про це повідомляє Bild, передають Патріоти Ук...