В Україні активізувалися шахраї, що крадуть гроші з карточок клієнтів

Такі випадки, на жаль, є непоодинокими. Для безпеки слід дотримуватися декількох неписаних правил

Моїй знайомій перераховують зарплату на банківську картку. Карточка, згідно з правилами, має певний термін використання. І ось після чергової заміни в Ощадбанку жінка не встигла прийти додому, як їй зателефонували на мобільний. Номер, із якого телефонували, не висвітився. У трубці вона почула чоловічий голос, який поцікавився, чи є вона клієнтом Ощадбанку. Замість прямої відповіді, а жінка вона рішуча і грамотна, відповіла питанням на питання:

– А хіба що, вам до цього є якесь діло?
– Я представник служби безпеки Ощадбанку, і мені потрібно для вашої ж безпеки знати номер картки, якою ви користуєтеся.
– Телефоном я вам ніякої інформації давати не буду. Якщо є якісь питання, призначайте зустріч у банку, я прийду і всі питання вияснимо на місці.
– Раз так, то ми заблокуємо вашу картку! – пригрозили жінці у телефоні.
– Блокуйте, – спокійно відповіла і вимкнула мобільний.

В Ощадбанк вона відразу зателефонувала із другого телефону і повідомила про свою розмову. Там швидко зреагували на інцидент. Сказали, що рахунок миттєво заблокують, та запропонували прийти до них для заміни картки. Уже у відділенні їй повідомили, що служба безпеки Ощадбанку до клієнтів ніколи не телефонує. А вона розмовляла із звичайними шахраями, які пробували дізнатись цифри, які містяться на звороті банківської картки, аби за допомогою Інтернету зняти із неї гроші. Також розповіли, що нерідко шахраї звертаються до клієнтів від імені працівників банку і повідомляють, що щойно вони запобігли несанкціонованому зняттю грошей із картки і починають випитувати про написи на ній.

Для безпеки слід дотримуватися декількох неписаних правил:

1. Техпідтримка будь-якого банку ніколи не телефонує своїм клієнтам, тим більше з анонімного номеру і не випитує номер карточки, термін її дії, cvv-код чи логін/пароль доступу до Web-банкінгу, код відновлення паролю - майже усе, окрім пін-коду і паролю, працівники банку знають. Якщо вам телефонують та представляються службою "безпеки" банку - це шахраї.

2. Банк ніколи не бере зайвої комісії при зарахуванні, перерахуванні, списанні коштів ніж та що вказана у договорі. Вам немає чого бігати до терміналів само-обслуговування банку і виконувати якісь дії навіть якщо просить сама "служба безпеки банку"

3. Бажано нікому не розголошувати номеру вашої карточки. Якщо це конче необхідно - наприклад для збирання грошей на лікування важкохворого родича то бажано відкрити в тому ж банку окремий рахунок і окрему картку, бажано дебетову - і час від часу перекидати гроші з цього резервного рахунку на основний, наприклад з допомогою Web-банкінгу. Для контактів при збору грошей бажано давати інший номер телефону ніж той до якого прив'язана Ваша картка

4. Нікому не розголошуйте номер телефону до якого "прив'язана" карточка у Web-банкінгу. Також бажано встановити подвійну верифікацію (перевірку) ваших трансакцій через sms-повідомлення у Web-банкінгу та інших сервісах в інтернеті, наприклад при оплаті комунальних послуг.

5. Якщо на ваш телефон приходить sms з кодом відновлення паролю доступу до WEb-банкінгу, а ви цього не робили - однозначно це шахраї, незабаром чекайте їх дзвінка (див. п1).

В разі, якщо у вас сталась подібна ситуація, негайно звертайтеся на гарячу лінію банку, що видав вам картку. Блокуйте рахунок та змінюйте її. Номер гарячої лінії банку як правило вказаний на звороті Вашої картки.

Опублікував: Карпатський Слон
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Вона поки приховує, що в офіційному шлюбі": Даша Астаф'єва вийшла заміж за багатія, який на 10 років молодший, - блогер

четвер, 28 березень 2024, 13:06

Оглядач українського шоу-бізнесу Богдан Беспалов "злив" інсайдерську інформацію про модель, співачку і волонтерку Дашу Астаф'єву. Він із посиланням на свої джерела заявив, що артистка за час повномасштабної війни вийшла заміж за молодого багатія. Однак...

"Зараз єдиним їхнім варіантом є напрямок Курахового": Військовослужбовець ЗСУ розповів про спроби просування росіян

четвер, 28 березень 2024, 12:40

Росіяни не можуть взяти Вугледар, бо він розташований на висоті. Тому зараз єдиним їхнім варіантом є напрямок Курахового. Про це розповів військовослужбовець ЗСУ Михайло-Лука Кабусь (Магнат), передають Патріоти України. "Окупанти хочуть через Курахове ...