Вбивство мирних жителів в Авдіївці - намагання Кремля активізувати процес переговорів, але за російським сценарієм, - Маломуж

Москва буде квапити Київ виконувати Мінські угоди, але на умовах, вигідних саме Росії, вважає генерал.

Микола Маломуж. Фото:politeka.net

Обстріл бойовиками житлових кварталів Авдіївки Донецької області, в результаті якого загинули четверо людей, це спроба Москви змусити Київ виконувати Мінські угоди на її умовах. Про це колишній глава Служби зовнішньої розвідки України, генерал армії Микола Маломуж розповів в коментарі Главреду, передають Патріоти України.

"І Російська Федерація, і бойовики прекрасно розуміють, що зараз стрімко поліпшуються відносини України і світової спільноти (в тому числі - зі США і з Євросоюзом). Кремль це не влаштовує, тому він намагається всіляко акцентувати увагу на тому, що не вирішується проблема врегулювання...ситуації на Донбас і зберігається загроза потужної масштабної операції. А початися це може з обстрілами", - каже військовий експерт.

"Ось і цього разу удари були завдані по житловому кварталу Авдіївки Очевидно, що така подія. - вбивство мирних жителів. - викликало б потужну реакцію в світі. Це знаковий момент, достатній, щоб переорієнтувати увагу західних країн на схід України і знову активізувати процес переговорів про врегулювання ситуації, але за російським сценарієм", - вважає генерал армії.

Він нагадав, що Росія постійно піднімає цю тему, використовуючи метод активізації бойових дій: "Як тільки ситуація починає розвиватися в якомусь новому руслі, як, наприклад, зараз мова зайшла про ймовірне розширення переговорного формату і приєднання до нього Сполучених Штатів до "нормандської четвірки", Росія починає нагнітати ситуацію на Донбасі, наполягати на виконанні Мінських переговорів, причому квапить з цим - мовляв, уже є нові жертви, з'являються нові перспективи розгортання масштабних наступу, тому потрібно в черговому порядку реалізовувати пункти Мінських угод, але, як і передбачалося росіянами, без виконання таких позицій, як надання Україні контролю над кордоном або виведення озброєння.

При цьому Росія вимагає, щоб Україна приймала рішення про особливий статус Донбасу, про внесення змін до Конституції, про вибори на окупованих територіях. Все це може мати тяжкі наслідки".

"Авдіївка - .. Один з визначальних об'єктів, де зберігається напружена ситуація навколо лінії розмежування і навколо того, хто контролює окремі частини цього плацдарму, особливо там, де українські війська частково просунулися вперед Тобто на тактичному рівні йде боротьба за плацдарм і пріоритети. Але без кураторства і керівництва Росії всі ці дії, безумовно, бойовиками не здійснюються - ці факти навіть не ховаються", - підкреслив колишній глава Служби зовнішньої розвідки України.

"Тому я припускаю, що не тільки Авдіївка, а й Піски, і Маріупольський напрямок, і інші періодично будуть обстрілюватися бойовиками. Сектор періодично буде змінюватися. А більш широкий він стане тоді, коли будуть готуватися серйозні переговори, наприклад, в "нормандському форматі" на рівні міністрів закордонних справ або президентів А тим більше - .. якщо постане питання про приєднання до переговорів США. В цьому випадку Росія буде квапити виконувати Мінські угоди, але за власним сценарієм", - підсумував Микола Маломуж.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

П’ять квартир у Києві, Tesla і Mersedes: Нардепа-"слугу" підозрюють у незаконному збагаченні на 11 млн грн, - джерело

четвер, 2 травень 2024, 14:01

Чинному народному депутату України повідомили про підозру у незаконному збагаченні на 11 млн грн. Йому загрожує до десяти років позбавлення волі. Про це повідомляє пресцентр Національного антикорупційного бюро у четвер, 2 травня, передають Патріоти Укр...

Поранено десятки окупантів: Нові подробиці щодо збитків РФ внаслідок удару ракетами ATACMS по Криму, - соцмережі

четвер, 2 травень 2024, 13:43

У четвер, 2 травня, проєкт ВЧК-ОГПУ з посиланням на дані ЗС РФ, розкрив збитки Росії після удару ЗСУ балістичними ракетами ATACMS по Криму 30 квітня. Про це йдеться у дописі ВЧК-ОГПУ у Telegram, передають Патріоти України. Зазначається, що загалом, за ...