Відновлення боїв: Початок великої війни на Донбасі чи локальні атаки?, - думка експертів

Більшість експертів зійшлися на думці, що активність бойовиків - це не ознака повномасштабного спалаху конфлікту. Путін намагається довести керівництву України, учасникам "нормандської четвірки", а також президенту США, "хто, де і як є господарем".

Ілюстрація:www.rbc.ua

Бойовики незаконних збройних формувань істотно активізували бойові дії на Донбасі. Епіцентром подій стала Бахмутська траса і Мар'їнка. У зв'язку з цим InfoResist обговорив з експертами гарячі новини Донбасу та дізнався, як далі може розвернутися ситуація в зоні АТО, передають Патріоти України.

Екс-заступник голови Генштабу, генерал-лейтенант Ігор Романенко вважає, що активність бойовиків на фронті - це не ознака повномасштабного спалаху конфлікту. За його словами, бойовики лише виконують наказ з Кремля.

"Я думаю і сподіваюся, що це все-таки бої місцевого значення, але й вони просто так не бувають. Там керівництво так званих "республік", їх військові структури роблять це виконання завдань з Москви, ясна річ", - сказав він.

Романенко зазначив, що таким чином Путін намагається довести керівництву України, учасникам "нормандської четвірки", а також президенту США Дональду Трампу, "хто, де і як є господарем".

Думка про те, що бойові дії це не початок більш масштабних боїв, розділяє також відомий волонтер Юрій Касьянов. Він вважає, що наступ ЗСУ на населений пункт Жолобок це лише спроба вирівняти лінію фронту.

"Як тактичне завдання для нашої армії цей населений пункт, який знаходиться на Бахмутській трасі, безумовно, важливий момент. Тому що там, фактично, навіть при доставці боєприпасів, доводиться об'їжджати іншими дорогами, ми не можемо по Бахмутській трасі їхати. У цьому тактичному плані, так. Я думаю, що в даному випадку відбувається просто вирівнювання лінії фронту", - сказав Касьянов.

Колишній глава зовнішньої розвідки України Микола Маломуж вважає, що активізація бойовиків - це спосіб Кремля нав'язати свій сценарій учасникам "нормандської четвірки". Він зазначив, що в першу чергу мова йде про визнання "республік" бойовиків.

"Єдиний механізм для Путіна, це, зрозуміло, дати команду по розширенню зони бойових дій, загрози малих сценаріїв, радикалізації ситуації і розширення масштабу. Цей інструмент за нашими даними дуже ефективно використовується. І вчорашні переговори по врегулюванню ситуації і за форматом нових зборів "нормандської четвірки", ще раз це підтвердили. Воно співпало і по формату переговорів і по формату для ситуації на Сході", - сказав Маломуж.

За його словами, бойові дії не переростуть в повномасштабні бої. Однак локальні сутички на Донбасі будуть і далі.

"Ці сценарії будуть йти в перманентному порядку, поширюючи, розширюючи зону конфлікту, і іноді знижуючи. Будуть заклики до Росії, щоб вона вплинула, і вона частково виконає функцію свою, вплине на бойовиків, вони знизять кількість обстрілів", - сказав він.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 19 квітня. Розпочата цього дня справа принесе позитивний результат

п’ятниця, 19 квітень 2024, 7:05

Православна церква України 19 квітня за новим стилем вшановує пам'ять преподобного Іоанна Старопещерника, мученика Феона і патріарха Трифона Константинопольського. За старим стилем у свято сьогодні вшановують патріарха Євстихія Константинопольського. ...

До Криму залишилося 60 км. Росіяни тікають без бою – нічим відбиватися - Снєгирьов

п’ятниця, 19 квітень 2024, 3:25

Західні ЗМі повідомляють про критичну ситуацію на фронті, колишній командувач об'єднаних сил Великої Британії пророкує Україна поразку вже у цьому році. Але ситуація на фронті дещо інша. І повідомляють про це саме росіяни. Мова йдеться про серйозний ус...