"Відшліфувати" шкіру... яйцями? Це - можливо!

Казати, що вони шкідливі – все одно, що стріляти собі в ногу.

Яйця - одне з чудес світу, яке вигодувало і пустило в життя багато поколінь. Яйця корисні всім - збалансований склад амінокислот, ціла колекція корисних жирів (ліпідів) і жироподібних речовин, вітамінів і мінералів, повідомляють Патріоти України.

Лайфхак: перш, ніж йти на лазер, щоб шліфувати шкіру, пошліфуйте" її яйцями.

В яйцях багато різних амінокислот, але я хочу розповісти про деякі, щоб зрозуміти, чому варто їсти яйця, пише дієтолог Оксана Скіталінська на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук".

Цистеїн

Необхідна ця амінокислота для синтезу кератину - основного білка волосся, нігтів та шкіри, сприяє формуванню колагену, покращує еластичність та текстуру шкіри.

Цистеїн бере участь в детоксикації різних токсинів, завдяки посиленню детокс-функції печінки, знижує імовірність її жирового переродження (стеатозу він же, по-народному - "ожиріння"). Активує клітинний імунітет - лейкоцити та лімфоцити сповільнюють утворення старечих пігментних плям на шкірі за рахунок стимуляції накопичення в організмі дуже цінного антиоксиданту - глутатіону.

До речі, часто дефіцит глутатіону буває в тих, хто курить і захоплюється алкоголем (ще одна причина позбутись цих надзвичайно згубних звичок).

Гістидин

Гістидин - незамінна амінокислота для дітей. Необхідна при стресі, відновлює тканини після хвороб, захищає організм від шкідливого спектру ультрафіолету. Входить до складу мієлінових оболонок нервових клітин (ці оболонки захищають нервові відростки від руйнування (що буває при хворобі Паркінсона), покращують швидкість реакції (краще сприймаємо інформацію).

Лізин

Лізин - необхідна амінокислота для росту дітей, посилює стійкість організму до інфекцій, бере участь в утворенні антитіл. Разом із вітаміном С утворює карнітін, який посилює стійкість до стресів та жирового переродження печінки.

Пригнічує розмноження вірусів І та ІІ типу та вірусу простого герпеса.

Лізин сповільнює розвиток атеросклероза (а нам десятиліттями казали: "не їжте яйця, буде атеросклероз"). Протидіє втомі. Покращує засвоєння кальцію (жінки та чоловіки у віці 40+). Покращує структуру волосся. Підвищує працездатність. Покращує короткочасну пам'ять (от чому добре яйця на сніданок - працюватимемо і не братимемо зайвого в голову).

Лізин покращує лібідо, посилює еректильну функцію в чоловіків.

Дефіцит лізину сприяє анемії, зменшенню м'язевої маси, випадінню волосся, роздратуванню порушення репродуктивної функції.

Треонін

Треонін - незамінна амінокислота, необхідна для передачі нервових сигналів. Допомагає боротися з депресією. Є дослідження, які показують, що треонін може знизити непереносимість глютену пшениці.

Триптофан

Триптофан - є попередником серотоніна, що має антидепресивну дію. Зменшує тривожність перед місячними. Сприяє хорошому засинанню та міцному сну. Контролює гіперактивність в дітей. Корисни для серця.

Засвоюваність яєць 96-98% (м'ясо та риба 95-96%, овочів, круп - 80%, бобових - 70%), калорійність, в середньому, 100 ккал.

Зайвий білок в організмі не накопичується, тому занадто багато яєць також не треба їсти, бо буде навантаження на печінку та нирки. Краще більше рослинного.

Холестерин

Холестерин, якого ще багато хто боїться, необхідний для синтезу біологічно активних речовин - гормонів (зокрема, жіночих естрогенів та прогестерону та чоловічого тестостерону), вітаміну Д та жовчних кислот, а також для регуляції проникності клітинних мембран.

Лецитин

Лецитин яєць сприяє транспорту жирів із клітин печінки, тобто запобігає таким грізним захворюванням, як жировий гепатоз (ожиріння печінки, яке при ігноруванні переходить в стеатофіброз, фіброз та потім і у цироз).

Лецитин входить до складу ацетилхоліна - надзвичайно важливої речовини для нервової тканини, з допомогою якого відбувається передача нервового імпульса (тобто ми, простою мовою, добре метикуємо і нормально реагуємо на життя). З лецитина утворюється холін, що має антисклеротичну дію і також запобігає ожирінню печінки.

Про користь яєць можна написати великий трактат, але краще просто зрозуміти, що яйця корисні.

Як краще вживати

Найкраще їх вживати зварені нам'яко, або "глазуню", або омлет. Варити накруто не потрібно. Боятися сальмонельозу також не потрібно, але перед варінням їх потрібно помити з милом.

Найкраще вживати з овочами, але можна і просто збити та влити в готовий овочевий суп (яєчні пластівці).


Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 26 квітня. Який птах принесе щастя на рік

п’ятниця, 26 квітень 2024, 7:05

Православна церква України 26 квітня за новим стилем вшановує єпископа Василя Амасійського і праведної діви Глафіри. За старим стилем сьогодні вшановують мученицю Фомаїду Єгипетську. Наші предки 26 квітня починали сіяти квасолю і горох. Перед посівними...

Потрібний перекладач

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:59

З дипломатичної на офісно-президентську. Держдеп наголошує, що в України – проблеми зі свободою слова. Зокрема, марафон висвітлює урядову позицію…. Минулого року Держдеп наголошував на тому, що закриття трьох незалежних від влади каналів – це проблема....