Включили "задній хід": Кремль дав команду "відпускникам" та "шахтарям з трактористами" залишити Донбас - російський політолог

На думку Марата Гельмана, Кремль і звільненням Савченко, і заявою Пєскова посилає сигнал Заходу, що готовий на поступки заради часткового зняття санкцій з Росії.

Ілюстрація:ukranews.com

Заява Кремля про готовність підтримати намір президента України Петра Порошенка повернути Донбас - "виключно позитивний сигнал для України". Про це заявив в коментарі сайту Гордон російський політолог і арт-менеджер Марат Гельман, інформують Патріоти України.

"Тепер, після звільнення Савченко і заяви Пєскова, хід за Києвом. Думаю, Кремль вважає, що свою частину Мінських угод він виконав, а тому, на думку офіційної Москви, до Росії тепер не може бути претензій, що вона планує анексувати Донбас, як зробила це з Кримом. Я вважаю цей сигнал виключно позитивним для України", - сказав Гельман.

Політтехнолог нагадав, що кілька місяців тому в Росії було створено громадську організацію "Союз добровольців Донбасу", якою керує помічник президента РФ і кремлівський "смотрящий" за "ЛНР" і "ДНР" Владислав Сурков. За словами Гельмана, подібна організація створена для контролю над росіянами, які воювали на сході України і повертаються додому.

"Днями в Сімферополі пройшов з'їзд "ветеранів Донбасу", на якому був Сурков і Аксьонов (самопроголошений глава анексованого Криму - ред.). Мені здається, це означає, що Кремль дав команду всім своїм "відпускникам-добровольцям" їхати з Донбасу.

Але щоб росіяни, які воювали в чужій країні і мали мандат на звірства, не підвищили злочинність в самій Росії, їх треба контролювати. Саме для цього Кремль і створює ветеранські організації, як свого часу Радянський Союз створив громадські структури ветеранів Афганістану. Це безславний фінал операції Москви на Донбасі", - переконаний Гельман.

На думку політолога, Кремль і звільненням Савченко, і заявою Пєскова посилає сигнал Заходу, що готовий на поступки заради часткового зняття санкцій з Росії.

"Це не тільки сигнал Україні, а й Заходу. Кремль розуміє, що санкції проти Росії до кінця року не знімуть, але намагається хоча б їх послабити. Зверніть увагу, в Сполучених Штатах закон про прив'язку всіх санкцій проти Росії до Криму провалився.

Тепер Москва розраховує, що з неї знімуть частину санкцій за виконання Мінських угод, хоча розуміє: санкції за Крим залишать. Захід надає Кремлю коридор можливостей і не прив'язує Путіна до жорсткої формули "або все, або нічого".

Адже що таке Мінські угоди? Це спроба Заходу запропонувати Путіну вийти з української ситуації, хоча б частково зберігши обличчя. Жорсткої формули "або Путін програв, або виграв" Захід не хоче", - підсумував Гельман.

Як повідомлялося раніше прес-секретар президента Російської Федерації Дмитро Пєсков заявив, що Москва готова підтримати намір президента України Петра Порошенка повернути окуповані території Донбасу.

"Якщо він (Порошенко - ред.) мав на увазі, що має намір повернути Донбас, керуючись міркуваннями гуманності, то таку заяву можна підтримати. Власне, це те, на що ми і сподіваємося в Москві", - сказав Пєсков журналістам.

У той же час нардеп, координатор групи "Інформаційний спротив" Дмитро Тимчук вважає, що сьогоднішня заява Кремля про готовність підтримати намір президента України Петра Порошенка повернути Донбас є маскуванням.

"Росія ніколи не говорила, що Донбас - це російська територія. Якби Кремль так думав, то вони б вже давно прийняли цю територію з незалежними республіками. Тобто я не бачу якогось смислового протиріччя в позиції Кремля.

Вони кажуть: "Так, Донбас - це Україна, просто там внутрішні конфлікти". У цьому контексті слова оточення президента Росії Володимира Путіна є маскуванням. Тим, чим займався Путін всі два роки з самого початку конфлікту на Донбасі", - вважає Тимчук.

Він додав, що подібні заяви з боку Кремля можуть бути інструментом тиску на українську владу.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Перед терактом у Крокусі проходила спецоперація! Затримали групу бійців. Помітили дивну зброю - Снєгирьов

п’ятниця, 29 березень 2024, 6:15

У Росії 22 березня стався теракт у «Крокус Сіті Холі». Загинуло багато людей, також є постраждалі. Незадовго до теракту біля «Крокусу» затримали групу спортсменів. Але чому? Що там відбувалося? Як Кремль заплутався у своїх словах коментуючи теракт? Куд...

Полковник "вирішує питання": Начальника ТЦК Рівного викрили в любовних пестощах з підлеглими під іконою у робочому кабінеті (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 3:25

Начальник Рівненського ТЦК підполковник Олександр Ярмошевич потрапив до сексуального скандалу. У мережі з'явилося відео, як він на робочому місці цілується з кількома колегами. Пресслужба Рівненського територіального центру комплектування та соціальної...