Влада не поспішає це виправити: Якщо Степан Бандера - не Герой України, то чому для держави регіоналівські зрадники залишаються героями?

7 років тому 2 квітня Донецький окружний адміністративний суд за позовом адвоката Володимира Оленцевича позбавив Степана Бандеру звання "Герой України", яке було присвоєно йому указом Віктора Ющенка.

Степан Бандера. Фото:27.ua

2 квітня 2010 року Донецький окружний адміністративний суд відібрав у лідера ОУН Степана Бандери звання Героя України. Його присвоїв провіднику націоналістів президент Віктор Ющенко за два місяці до цього. Про це пише gazeta.ua, передають Патріоти України.

Суд аргументував своє рішення тим, що звання Бандері видали з порушенням закону. Адже лідер націоналістів ніколи не був громадянином України. Указ президента також визнали незаконним.

Крім цього, суд виніс рішення стягнути з держбюджету 3 грн 40 коп. Ці кошти витратив адвокат Володимир Оленцевич. Саме він подав позов про скасування цього указу.

Напередодні, 5 березня, новообраний президент Віктор Янукович пообіцяв до Дня перемоги скасувати указ Ющенка. Сказав це під час візиту до Москви.

11 квітня Віктор Ющенко подав апеляцію на рішення Донецького окружного адмінсуду. Апеляції також подали 23 людини. Крім Ющенка, лідер “Свободи” Олег Тягнибок та онук лідера ОУН Степан Бандера. Проте їм не вдалося виграти апеляцію.

Довідка:

Дев’ять Героїв України голосували за диктаторські закони 16 січня. А ще п’ятеро Героїв зрадили Батьківщину, отримавши російське громадянство в окупованому Криму.

Жоден з цієї дев’ятки — не воїн і не атлет. Колишній голова Верховної Ради Володимир Литвин, мільйонер-аграрій Геннадій Бобов і семеро так званих червоних директорів: Леонід Байсаров, В’ячеслав Богуслаєв, Володимир Бойко, Леонід Литвинов, Юхим Звягільський, Олександр Риженков, Борис Дейч. Ці люди завжди не могли визначитися з партійною приналежністю.

“Влада нічого не робить, щоб цю несправедливість відновити. Можуть говорити, що це питання не найважливіше. Але це маніпуляція. Маємо до кінця визначитися, хто з нас герой, а хто ні. На чому будуємо свою ідентичність та ідейний державний фундамент. Треба переглянути і концепцію звання “Герой України”. У нас багато героїв, що захищають нашу державу на Сході. Але, з іншого боку, не позбавлені цього статусу різні пройдисвіти. Зрештою, потім маємо повернути звання героїв таким людям, як Бандера та Шухевич. Вони також боролися з Московською агресією”, – говорить у коментарі виданню народний депутат Андрій Іллєнко.

16 лютого 2017 року на сайті президента Петра Порошенка створили електронну петицію, де збирають підписи для повернення звання Героя України Степану Бандері. На 2 квітня вона зібрала лише 120 голосів з 25 тис. необхідних.

Якщо Степан Бандера не Герой України, то чому для держави регіоналівські зрадники залишаються героями?

Історична довідка: Степан Бандера був довгий час лідером Організації Українських Націоналістів, яка в 1920-50-х роках активно боролась за незалежність України, спочатку проти панської Польщі, а потім проти нацистської Німеччини та СРСР.

Степан Бандера і Ярослав Стецько, спираючись на успішний досвід хорватського та словацького народів, проголосили Акт відновлення Української Держави 30 червня 1941 року. За що з липня 1941 року по серпень 1944 року був ув’язнений нацистами у концтаборі Заксенгаузен в бункері «Целленбау».

Брати Олександр і Василь відбували ув’язнення в сумновідомому Аушвіці (Освенцімі). У липні 1942 року обох братів замордували польські фольксдойчі. Наймолодший із братів Бандер — Богдан, в час ІІ Світової війни у складі похідних груп ОУН пішов на Південь і загинув від рук гестапо в 1943 році у Херсоні.

Сестер Бандери — Марту й Оксану російські визволителі заслали в Красноярський край на вiчне поселення. Марта там i померла. Третю сестру Бандери, Володимиру засудили до 10 рокiв таборiв у Мордовiї.

Загинув Степан Бандера від рук агента КДБ 15 жовтня 1959 року в Мюнхені.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Сирський прокоментував чутки про ймовірний наступ окупантів на Харків

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:40

Україна не можна ігнорувати будь-яку інформацію про підготовку ворога до наступальних дій, у тому числі і ці оцінювання західними ЗМІ щодо нової загрози наступу на Харків. Про це заявив Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, передають Патріоти Украї...

У Британії розгорівся ядерний скандал через витік важливої інформації, - Financial Times

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:29

Британське Агентство з ядерного регулювання (ONR) подало до суду на оператора атомного комплексу Sellafield Ltd через виявлені порушення у сфері IT. Йдеться про небезпечний ядерний об'єкт, де зберігаються найбільші у світі запаси плутонію. Про це пише ...