"Волонтерство само по собі - це такий новий феномен і Україна до нього трошки ще не звикла" - Дейнега

Насправді такий феномен існує в більшості країн світу і існує давно - це громадські активісти, громадський контроль за органами державної влади, це окремий політичний гравець, наголосив волонтер.

Віталій Дейнега. Фото:kiev.vgorode.uaМи однозначно сильніші, коли ми не йдемо в класичну політику і перебуваємо там, де ми є. Так говорить про волонтерів і їх участь в політиці засновник фонду "Повернись живим" Віталій Дейнега. В ефірі Радіо Свобода він висловив переконання, що волонтерство як вид громадського контролю за органами державної влади - це окремий політичний гравець, зазначають Патріоти України.

- У своїх інтерв'ю Ви розповідали, що фонд в травні 2014 почався з ваших власних грошей і з тих коштів, які погодилися дати друзі, пізніше підключалися незнайомі люди... Яка зараз ситуація, хто сьогодні є вашими донорами?

- Знаєте, це дуже легко подивитись. Можна зайти на наш сайт, відкрити звітність і там видно кожну гривню, яка зайшла. В середньому, наші надходження - це гривень вісімсот. Тобто найбільше - це 100, 200, 500 гривень.- Це переважно від фізичних осіб, так?- Так, фізичні особи - це відсотків дев'яносто надходжень. Просто у різних фізичних осіб різні можливості. Але, судячи з сум, це звичайні люди. Якійсь супербагатій людині просто "в облом" буде скидати сто чи двісті гривень.

Це звичайні люди. Ті, хто заходять до нас в офіс - це різні люди: від пенсіонерів і студентів до людей, які мають якусь невелику справу. Людей крупного бізнесу або якихось депутатів, олігархів - таких, фактично, в нас немає.- До речі, щодо "супербагатих", як ви сказали. Після оприлюднення електронних декларацій чиновників і депутатів, Ви з однодумцями з "Повернись живим" почали звертатися до них із закликом пожертвувати хоча б десяту частину статків на армію

Хтось відгукнувся на такий заклик? Дають гроші чиновники? Або як вони пояснюють, що не дають хоча б десятину?- Ви знаєте, у нас ще з 2014 року не було жодних сподівань на цю категорію людей. І в принципі, виявилось, що ми маємо рацію. Ми це зробили, тому що люди нам часто казали: "Попросіть в депутатів, попросіть в олігархів". Ну ми попросили після того, як вони оприлюднили декларації. Людям стало дуже цікаво.- Вже видно, в кого можна просити.

- Але ніхто нічого не дав. Єдине - з нами один раз зустрівся Хомутиннік (Віталій Хомутиннік, народний депутат, голова депутатської групи "Партія Відродження" - ред.). Він, можливо, дасть. Він чекає від нас на пропозиції, побачимо. А усі інші - ні. Або сказали, що вони і так допомагають. По комусь ця інформація частково підтверджується, а деякі навіть не відповіли. Хоча за законом "Про звернення громадян" вони мусять це зробити. Але більшість навіть не стали читати букву закону і відповідати на звернення громадян, хоча мають це робити відповідно до законодавства.

- Я знаю, що Ваша особиста позиція - це триматися подалі від політики і не підтримувати політичні проекти. Це тому що Ви, як волонтер, бачите себе ефективнішим поза політикою?

- Звичайно. Дивіться, волонтерство давно стало політикою саме по собі. Тому що, наприклад, рік тому, ми дуже вплинули на ситуацію навколо Сил спеціальних операцій, коли боролися за Сергія Кривоноса і коли боролися за нову концепцію Сил спеціальних операцій. Півроку тому завдяки згуртованим силам волонтерів був відправлений у відставку командувач флоту (Військово-морських сил) Віталій Гайдук. Тобто ми впливаємо на речі іноді більші, ніж ті, на які впливають народні депутати.

Просто питання в тому, що саме волонтерство само по собі - це такий новий феномен і Україна до нього трошки ще не звикла. Насправді такий феномен існує в більшості країн світу і існує давно - це громадські активісти, громадський контроль за органами державної влади, це окремий політичний гравець. Це було б тупо розмінювати на місце депутата або на місце в будь-якій держструктурі. Це окремий вид політичної діяльності, який має право на своє існування.

- І цей вплив, іноді навіть більший, ніж деякі політичні проекти, так?

- Коли волонтери йдуть у Верховну Раду або якісь крупні посади, вони стикаються з двома проблемами. Проблема номер один - це те, що їм дають крісло, але не дають достатніх повноважень для реальних змін і реформ, і, відповідно, вони нічого не можуть зробити і втрачають підтримку людей, вони все втрачають. З іншого боку, потрібно розуміти, як менеджери по персоналу, "гарний мужик" - це не професія. І стати якісним бюрократом, а подобається це чи ні, коли ти йдеш на держслужбу, ти маєш бути бюрократом, ти маєш розуміти усі ці запити, папірці, усю цю історію - стати за короткий час якісним бюрократом фактично неможливо.

Я закінчив факультет прикладної математики Київського політеху, про яку бюрократію там можна говорити, тому це було б дуже тупо взяти і піти на якусь там держслужбу. Це не тому, що я не хочу щось в країні змінити, а тому, що для того, щоб щось змінити в країні, потрібні певні повноваження і певний досвід. І розмінювати народну довіру, народну любов на це...

Я готовий колись піти в політику тільки за умови, що буде можливість протягнути у Верховну Раду чоловік двадцять. Такої можливості, не лягаючи під жодного олігарха чи ще під когось в нашій країні, на жаль, немає. Ми однозначно сильніші, коли ми не йдемо в класичну політику і знаходимось там, де ми є. В Україні абсолютно не розвинений громадський сектор, який розвинений в усіх нормальних країнах світу.

І розвиваючи його, я думаю, ми робимо дуже суттєвий вклад в країні і для того, щоб були реформи, і щоб змінювалась сама армія. І якщо нам щось дуже сильно не подобається, як той самий командувач флоту Гайдук, ми можемо це зробити, і для цього нам не потрібні повноваження депутатів.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Звідти запускають БПЛА по містах України: В окупованому Криму загорівся військовий полігон (фото)

п’ятниця, 20 вересень 2024, 21:41

У тимчасово окупованому Криму спалахнула пожежа на мисі Чауда, де розташований військовий полігон російської армії. Про це повідомляє Telegram-канал "Кримський вітер", передають Патріоти України. Як зазначає моніторингова група, факт пожежі на військов...

Ціль успішно знищив, але...: F-16 в Україні міг розбитися через російську ракету, - ЗМІ

п’ятниця, 20 вересень 2024, 21:15

Втрата літака F-16 під час масованої атаки могла статися через хмару уламків збитої російської ракети. Інші літаки також могли бути виведені з ладу з цієї ж причини. Про це йдеться у матеріалі Breaking Defense, що посилається на українські джерела, пер...