Вперше в Україні суми в платіжках зрівнялися з доходами наших громадян

Всі посилання на Європейські стандарти - це просто спекуляція та профанація, вважає експерт

Олександр Сергієнко. Фото: uainfo

Уперше в історії спостережень за спроможністю українців платити за житлово-комунальні послуги суми в платіжках зрівнялися з доходами громадян. Таку думку в коментарі власному кореспонденту UAINFO висловив директор аналітико-дослідницького центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко, повідомляють Патріоти України.

Він нагадав, що протягом попередніх років українці дисципліновано платили за спожиті послуги ЖКГ. «Маю побоювання, що в цьому році рівень платежів упаде і зросте заборгованість, тому що вперше в історіх спостережень суми в платіжках за житлово-комунальні послуги зрівнялися з доходами українців. Якщо в 2015 році середня пенсія в Україні становила 1700 гривень, а зараз людина отримує місячну платіжку за опалення на1500-2000 гривень, то зрозуміло, що частина людей постане перед вибором - платити чи їсти. Відповідь тут однозначна. Мій прогноз такий: заборгованість зросте. Оскільки квитанції зараз окремі по кожній послузі, то люди будуть платити певні суми за холодну воду, наприклад, утримання будинків, а щось ропускатимуть через неспроможність заплатити. Будуть відкладати платежі на наступний період чи до літа, коли не треба платити за опалення», - пояснив О.Сергієнко.

У той же час, заборгованість по оплаті за житлово-комунальні послуги стане проблемою і для комунальних підприємств, які «будуть втрачати обігові кошти». «Через це вони будуть змушені економити, недогрівати, недокачувати, недоприбирати. Якість комунальних послуг впаде», - прогнозує експерт.

Сергієнко нагадав, що затримка з оплатою житлово-комунальних послуг на 2-3 місяці не є підставою для початку судового процесу. «Стягнення заборгованості - судовий процес. А наші суди й так завалені справами, бо ж багато суддів звільнилися, зросло навантаження і я не думаю, що судові тяганини стануть для комунальників ефективним виходом», - вважає експерт.

На думку О.Сергієнка, уряд припустився помилки, коли пішов на різке підвищення вартості газу, що потягнуло за собою інші подорожчання. «Ця вартість може й адекватна європейським стандартам, але доходи українського населення не адекватні. Тому всі посилання на Європейські стандарти - це просто спекуляція та профанація», - підкреслив експерт.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Военная помощь США сначала пойдет на закрепление позиций Сил обороны Украины и отражение наступления РОВ - Злий Одесит

четвер, 25 квітень 2024, 3:25

Сенат США во вторник 23 апреля (ночью 24 апреля по Киеву) поддержал законопроект о предоставлении помощи Украине на сумму около 61 млрд долларов. Подписание документа президентом США Джозефом Байденом – тоже не проблема, но как скоро настолько необходи...