"Втрата імунітету і небезпека для усієї Європи": Портніков застеріг українців від небезпечної "французької хвороби"

Український політичний імунітет зараз тільки формується. І для нової української демократії теж дуже важливо не стати легкою здобиччю популістів, авантюристів і друзів Кремля.

Марін Ле Пен та Еммануель Макрон. Ілюстрація: РБК.

"7 травня стане важливим днем не тільки для Франції, але і для всієї Європи. Підсумки президентських виборів в одній з ключових країн континенту надовго визначать розвиток Європейського союзу і те, які цінності будуть превалювати серед європейців. Для українців це теж означає вибір майбутнього. Якщо єдина Європа в її нинішньому вигляді перестане існувати, Україна в буквальному сенсі слова застрягне в цивілізаційному «чистилищі» – і це стане для країни справжнім вироком", - пише оглядач Віталій Портніков у статті для Радіо Свобода, передають Патріоти України, та продовжує:

"Згідно з останніми даними соціологічних опитувань, ліберальний кандидат Еммануель Макрон впевнено випереджає лідера ультраправого Національного фронту Марін Ле Пен. Є надія, що суперечливий політик не з’явиться в Єлисейському палаці, що антиєвропейські, ксенофобські, пропутінські гасла Ле Пен ніколи не стануть мейнстримом французької політики. Але навіть поразка Ле Пен не зможе приховати глибокої кризи французької політичної системи.

Вперше в історії П’ятої республіки кандидати головних політичних партій країни виявилися поза великою політикою. Соціалісти чинного президента Франсуа Олланда більше не можуть вважатися провідною лівою партією Франції. Республіканці, які багато в чому визначали розвиток Франції після Шарля де Голля, висунули своїм кандидатом політика, чия репутація в результаті потягла на дно і саму партію. Республіканці збиралися після провалу соціалістів повертати собі владу і практично не сумнівалися в успіху. Але тепер партійна система Франції – в руїнах.

І не тільки вона. Зараз у Франції згадують вибори, на яких тоді чинний президент Жак Ширак впевнено переміг у другому турі виборів батька Марін Ле Пен, одіозного Жана-Марі Ле Пена. Це була видатна перемога. За Ширака проголосувало 80 відсотків французьких виборців – як правих, так і лівих поглядів. Головним завданням було не підтримати Ширака, а продемонструвати, що ксенофоб і расист Ле Пен не може розраховувати на повагу французького суспільства.

Про такий тріумф Макрон може тільки мріяти. Є небезпека, що за Ле Пен завтра проголосують як деякі ліві, так і деякі праві виборці. Лідер Національного фронту подобається людям, які втратили політичний імунітет. Які вже не так болісно, як раніше, реагують на демонстративне презирство Ле Пен до свободи і рівності – принципів Французької Республіки. Кого не лякають зв’язки лідера Національного фронту з Кремлем – причому не тільки ідеологічні, які базуються на загальній неприязні до єдиної Європи та демократії, а й фінансові.

Ця втрата імунітету і є найбільша проблема Франції і найбільша проблема Європи. Українцям варто було б уважно поставитися до цієї проблеми. Адже український політичний імунітет зараз тільки формується. І для нової української демократії теж дуже важливо не стати легкою здобиччю популістів, авантюристів і друзів Кремля".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Арестович зробив похмурий прогноз щодо ситуації зі світлом

п’ятниця, 19 квітень 2024, 20:40

Колишній радник Офісу президента та військовий експерт Олексій Арестович зробив прогноз щодо можливих віялових відключень світла. Про це він написав у Telegram, передають Патріоти України. "Взимку, якщо ми не встигнемо нічого зробити до цього моменту, ...

"Час випробувань ще не минув": Старець Захарій назвав рік закінчення війни в Україні

п’ятниця, 19 квітень 2024, 19:43

З'явилось нове пророцтво старця Захарія, в якому названо час завершення війни в Україні. Про це йдеться на каналі "Український молитовник" на YouTube, передають Патріоти України. За його словами, час випробувань не минув, однак кожен іспит виявиться кр...