Виконати обов'язок начальника Генштабу: НАТО виставило ультиматум Муженку

В бюлетені про співпрацю з Альянсом узгодили все, за винятком ключового протиріччя, з яким ніяк не хотіла погоджуватися українська сторона.

Віктор Муженко. Фото: antikor.com.ua.

НАТО поставило ультиматум начальнику Генштабу України Віктору Муженко в рамках узгодженого сьогодні офісом альянсу, Міноборони та Генеральним штабом Стратегічного оборонного бюлетеня. Про це у себе на сторінці в Facebook повідомив журналіст Юрій Бутусов, передають Патріоти України.

«Впервые за два года в Украине разработан документ оборонного планирования стратегического уровня. Первой новацией была Военная доктрина-2015 — базовый рамочный документ. Но СОБ — это документ другого масштаба — он содержит обязательства украинского руководства по проведению структурных реформ», — написав він.

За його словами, в бюлетені узгодили все, за винятком ключового протиріччя, з яким ніяк не хотіла погоджуватися українська сторона - це проблема підпорядкованості начальника Генштабу. «НАТО требовало подчинить в период до 2020 года начальника ГШ министру обороны, и устранить таким образом двоевластие и дублирование функций в руководстве армии. Украинский Генштаб был категорически против. Начальник Генштаба Муженко очень хочет сохранить прямое подчинение президенту и прямой доступ, возможность действовать в обход министра обороны.

Это и самому президенту очень удобно. Петр Алексеевич любит сам всем командовать, это создает иллюзию контроля. Все-таки, министра обороны предлагает президент, но он нуждается в утверждении парламентом. и уволить его можно только через парламент, а начальника ГШ президент в любой момент может сам вызвать, сам назначить, сам снять», — повідомив Бутусов.

За його словами, переломний момент настав вчора на переговорах в Брюсселі на рівні військового керівництва країн НАТО з начальником ГШ Муженко. У штаб-квартирі НАТО Муженко в ультимативній формі заявили - або прийняття проекту СОБ в запропонованому офісом НАТО вигляді, або відсутність підтримки з боку НАТО і публічна критика України на саміті НАТО.

«Каково практическое значение Стратегического оборонного бюллетеня? Именно от хода реализации положений СОБ в 2016 году зависит объем финансирования странами НАТО украинских силовых структур. Так, в бюджете США на поддержку Украины предусмотрено до 500 миллионов долларов. Но эти средства будут выделяться только по мере реализации стратегии, заложенной в СОБе. Сумма немалая — для сравнения, это примерно в 2 раза больше, чем в бюджете-2016 выделено на весь Гособоронзаказ», — написав Бутусов. Очікується, що завтра він буде винесений на розгляд РНБО України, і буде прийнятий офіційно.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Підривають ППО: ЗСУ готують “подарунок” на інавгурацію Путіна, - Снєгирьов

понеділок, 29 квітень 2024, 4:15

Краснодарський край Росії у ніч проти 27 квітня атакували безпілотники. Попередньо, удари було завдано по НПЗ "Словʼянськ-ЕКО", бітумному заводу, Ільському НПЗ і низці інших об'єктів. Після атаки на деяких об'єктах виникла пожежа. Також повідомляється ...