За ухвалення скандальної бюджетної поправки мають відповідати не лише цапи-відбувайли, а й усі учасники схеми, - Братущак

Нести відповідальність за скандальну поправку повинні усі депутати, які проголосували та чомусь її "не помітили".

Верховна Рада. Фото: ipress.ua.

"Уже кілька днів тривають пошуки винних у внесенні до бюджету поправки про відтермінування запровадження електронних декларацій до 2017 року. Депутати, урядовці, журналісти-розслідувачі, громадські активісти, адвокати. Хто тільки не намагався знайти "головного покидька". Знайшли чи-то двох, чи-то трьох", - написав журналіст Олексій Братущак у своєму блозі на сайті Української правди, передають Патріоти України.

Але Мисик-Деркач в цій історії є лише цапами-відбувайлами. Бо насправді винні не лише 2-3 депутати. Цієї кількості парламентарів недостатньо навіть для ухвалення рішення в бюджетному комітеті.

Перші учасники схеми - урядовці

Відповідно до законодавства Кабмін має передати проект бюджету до Верховної Ради в середині вересня. Отже, у депутатів має бути більше 3 місяців для ретельного опрацювання проекту бюджету. Якби так було з бюджетом-2016, то цю скандальну поправку суспільство виявило б не в перші дні січня, а десь у жовтні. Її заблокували б ще тоді, на етапі підготовки. Чому цього не сталося? Бо 14 вересня уряд вирішив внести і одразу відкликати проект бюджету.

Другі учасники схеми - члени бюджетного комітету

Відомо, що скандальна поправка з'явилася у проекті бюджету після розгляду документу у профільному комітеті. Але там не просто автори поправки підклали свій аркуш. Бюджетний комітет голосував за врахування поправок. Отже, частина відповідальності лежить і на усіх членах комітету, які висловилися "за" врахування цієї поправки.

На жаль, назвати їхні прізвища наразі неможливо. Бо на сайті комітету досі немає ані протоколу засідання, ані стенограми. Та й наврядчи ця інфорамція допомогла б. бо бюджетний комітет не оприлюднює результати персонального голосування депутатів на засіданнях комітету.

Єдине, що видно з інформації, яка розміщена на офіційному сайті, це присутність на засіданні 24 з 28 членів комітету. Можливо, не усі вони підтримали поправку Мисика-Деркача. Але не знайшлося жодного, хто б звернув увагу на цю поправку ані депутатів, ані журналістів, ані суспільства перед ухваленням бюджету.

Треті учасники схеми - 263 депутатів

Першим про появу у бюджеті скандальної поправки написав народний депутат БПП Віктор Чумак. Одразу були думки про фальсифікацію бюджету. Насправді виявилося, що 263 депутата проголосували за бюджет-2016 не знаючи достеменно, а що ж там написано та враховано. Іронія долі у тому, що серед цих 263 депутатів є і голос "за" самого Віктора Чумака.

Хто б як не намагався знайти винних у появі скандальної поправки, але голосування депутатів є їхньою персональною відповідальністю за те, що є в тексті документу. Якщо з будь яких причин депутати пропустили поправку, яку вони категорично не сприймають, то виникає питання: а чим вони кращі за кнопкодавів, які голосували за помахом однієї руки?

Серед 263 депутатів, які підтримали бюджет зі скандальною поправкою, 112 з БПП та 80 з Народного фронту. Фракція прем'єра голосувала у повному складі, у президентській фракції голосував офіційно хворий Олександр Бакуменко...

Систему підтримують "для себе"

З приводу скандальної поправки до бюджету висловилися багато політиків. От і Голова Верховної Ради Володимир Гройсман анонсував скасування скандальної поправки. Це нагадує іншу історію "купи козу - продай козу". Замість системних змін, які б унеможливили або звели до мінімуму можливість появи таких поправок, нам пропонують "героїчне" вирішення проблеми. Лише однієї з багатьох.

Чи хтось думає, що під час допрацювання бюджету у Раді, у документі не з'явилося інших проблемних для країни поправок? Після внесення серії поправок ціла фракція радикально змінила своє негативне ставлення до бюджету на позитивне. У цьому випадку вони точно про державу думали?

Чи може хтось думаєте, що депутати просто ще не навчилися жити і працювати за законом та Регламентом? Усе банальніше. Забагато охочих провернути свою схему з поправками або навіть цілими законами. Тому і спостерігається недостатність політичної волі кардинально змінювати стан справ у Раді.

Скликати засідання комітету за десять хвилин, щоб не встигли підготуватися журналісти та експерти, або проводити засідання комітету прямо у сесійній залі? Будь ласка. Блокувати відеотрансляцію та оприлюднення документів комітетів? Будь ласка. Похапцем проштовхувати законопроекти і через комітети, і через сесійну залу? Будь ласка.

Більш ніж за рік "новий" парламент так і не спромігся докорінно змінити правила своєї роботи. По суті маємо десятки і сотні осіб, які підтримують систему, що дозволяє проводити такі поправки. Така система не відповідає державним інтересам. Натомість відповідає особистим та корпоративним інтересам учасників системи та схем.

І так буде продовжуватися допоки учасники схем залишатимуться безкарними. У ситуації зі скандальною поправкою усі учасники схеми мають понести відповідальність. Хоча б політичну.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Затримання заступника Шойгу – це негативний сигнал для нас, - Вадим Денисенко

четвер, 25 квітень 2024, 0:30

"Затримання заступника Шойгу. Чому це негативний сигнал для нас", - пише політолог Вадим Денисенко на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує:. "1. Затримання такого рівня не могло бути проведене без погодження з ...

"Стоило мне лишь один раз вы*бать овцу… ": Іван Яковина дотепно пояснив, ким став Путін для Єльцина

четвер, 25 квітень 2024, 0:15

"Ельцин много всего хорошего хотел сделать, а в начале своего срока даже кое-что сделал. Но запомнится он тем, что буквально за руку привел Путина в свой кабинет и посадил его на трон", - пише російський опозиційний журналіст Іван Яковина на своїй стор...