Хіти тижня. Що можуть змінити 30 днів воєнного стану в Україні, - військовий експерт

За словами Михайла Самуся, воєнний стан в Україні вводиться з конкретною метою переведення функціонування країни на військовий рейд.

Михайло Самусь. Фото: PolUkr.

Президент України Петро Порошенко заявив, що воєнний стан в Україні розпочнеться 28 листопада, а також скоротив його термін – з 60 до 30 днів. Про це повідомив заступник директора Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Михайло Самусь у прямому ефірі, передають Патріоти України.

За словами експерта, воєнний стан в Україні вводиться з конкретною метою переведення функціонування країни на військовий рейд. "Це найперше стосується сфери управління. Зокрема, цивільна сфера керування може змінитися на військово-цивільну. Все це також робиться і на регіональному рівні", – відповів Самусь.

"Воєнний стан повинен сприяти енергії та підвищувати боєготовність Збройних сил України. За 30 днів ми можемо вплинути на мобілізацію резерву першої черги. Тобто військослужбовці, які вже пройшли війну і перебувають фактично в готовності, зможуть взяти участь у підвищенні боєздатності ЗСУ. Їх можуть на місяць призвати для допомоги Збройним силам", – наголосив експерт.

Михайло Самусь зазначив, що конкретні заходи будуть прописані та затвердження Верховною Радою, адже в законодавстві України є рамкові умови та поняття що таке воєнний стан і як він може встановлюватися. "Далі президент і парламент будуть встановлювати ті рамки, які будуть необхідні для конкретного випадку", – додав експерт.

"Те, що відбулося в Керченській протоці – це відкритий акт військової агресії. Вперше Росія пішла відкрито в наступ, а не гібридним способом. Можливо хтось не розуміє, що це відбулася дійсно значуща подія на міжнародному рівні, адже в XXI столітті одна держава відкрито напала на іншу і зробила це прямо у міжнародних водах, які до того ж регулюються двостороннім договором", – заявив Самусь.

Джерело: 24 канал

"Якщо росіяни візьмуть Часів Яр, оборона ускладниться": Названо ключовий фактор для успішного відбиття нового наступу РФ

субота, 20 квітень 2024, 6:30

Якщо вчасно будуть збудовані необхідні фортифікації, війська Росії "рошибуть лоба" і зазнають величезних втрат, намагаючись захопити Часів Яр. Якщо ворогу все ж вдасться "взяти" місто, це ускладнить оборону для України, оскільки воно розташоване на під...

"Одна з останніх подій, яку ми маємо припинити": Росія та Іран перетворюють Ізраїль та Україну на "військові лабораторії", - The Hill

субота, 20 квітень 2024, 6:22

Росія та Іран використовують Україну та Ізраїль як "лабораторії на полі бою" для вивчення вразливостей західних військових сил, пише The Hill із посиланням на заяви експертів у підкомітеті із закордонних справ Палати представників США, передають Патрі...