"Загадковий громадянин РФ" та люди Дубневича ділять грошові потоки "Укрзалізниці"

Все так заплутано!

"Укрзалізниця" стала яблуком розбрату між прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом та міністром інфраструктури Володимиром Омеляном.Як вже повідомлялося, 18 січня на позапланованому засіданні Кабміну, без преси і трансляції, члени уряду забрали у Мінінфраструктури право бути органом управління УЗ. Що ж насправді відбувається, і чому цей конфлікт виник?

Як пише "БізнесЦензор" в статті "Корупційні ризики в "Укрзалізниці", на цьому державному підприємстві сформовано три корупційні управлінські вертикалі, які опосередковано пов'язані з президентом Петром Порошенком.

Неформальні менеджерські структури працюють безпосередньо в інтересах бізнесменів і неформальних радників. Вони оперують "тіньовими" коштами, впливають на держзакупівлі "Укрзалізниці", курують розподіл вагонів та інше. У неформальні вертикалі входять члени правління, начальники філій і дирекцій.

"Загалом менеджерська структура на УЗ концентрується в 4 гілках. Перша – офіційна команда голови правління Войцеха Бальчуна, який завів в правління чотирьох поляків. Інші три так чи інакше пов'язані з президентом Петром Порошенко. Офіційний вплив на УЗ має профільний віце-прем'єр Володимир Кістіон – креатура голови Уряду Володимира Гройсмана, який поки що входить в команду Порошенка. Менш легалізований, але інституційно обґрунтований вплив має Ярослав Дубневич – голова профільного комітету у Верховній Раді, народний депутат від президентської фракції БПП. Остання гілка зав'язана на Станіслава Лєснікова, якого пов'язують з Адміністрацією президента. Його вплив на УЗ ніяк інституційно не закріплений", – пише "БізнесЦензор".

Зазначається, що підприємства братів Ярослава і Богдана Дубневичів є великими постачальниками запчастин для залізничного господарства. Їхні інтереси в "Укрзалізниці" представляє член правління УЗ Сергій Михальчук, призначенню якого сприяв голова транспортного комітету.

"Завдяки Михальчуку, Дубневичі мають змогу і далі продавати УЗ запчастини, необхідність яких міністр інфраструктури Володимир Омелян ставить під сумнів. За його словами орієнтовна вартість закупівель в компаній Дубневичів у 2016 році склала близько мільярда гривень. За штатним розписом Михальчук контролює департамент матеріально-технічного забезпечення, будівельний департамент та Центр управління промисловістю. Саме в його сфері відповідальності знаходяться закупівлі УЗ", – підкреслює видання.

Також в "Укрзалізниці" сформована вертикаль впливу "загадкового громадянина РФ Станіслава Лєснікова", про якого в інтерв'ю виданню розповідав міністр інфраструктури Володимир Омелян.

"Інтереси Лєснікова в УЗ впроваджує Сергій Шут, якого було призначено радником голови правління УЗ ще за минулого керівника – Олександра Завгороднього. Шут є бізнес-партнером Олександра Матковського – двоюрідного брата Владислава Каськіва, що за часів Віктора Януковича очолював Держагентство з інвестицій та управління нацпроектами. Шут добився призначення людей з колишнього оточення Каськіва заступниками по реформуванню на всіх шести українських залізницях. Одного з них в листопаді 2016 року на конкурсі було обрано державним секретарем Мінінфраструктури. Це Андрій Галущак, який за протекцією Шута був заступником по реформуванню голови Львівської залізниці", – йдеться у статті.

Як повідомлялося раніше, міністр інфраструктури України Володимир Омелян оцінив обсяг коштів, залучених в корупційні потоки на "Укрзалізниці" в останні роки, приблизно 500 млн доларів на рік.

Опублікував: Світлана Іваненко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Окупанти почали масово захищати критично важливі об’єкти антидроновими сітками та решітками. У Forbes оцінили ефективність таких заходів від ударів з повітря

понеділок, 29 квітень 2024, 9:40

Окупанти почали застосувати кілька низькотехнологічних нетрадиційних методів протидії українським БпЛА. З цього приводу Forbes наводить експертні висновки доцента кафедри системної інженерії Військової академії США Міттал Вікрам. "Російська оборонно-пр...

Російські загарбники захопили ще один населений пункт на Донеччині, - DeepState (карти)

понеділок, 29 квітень 2024, 9:32

Російські війська захопили Новомихайлівку Донецької області, а також просунулися до Нетайлового, біля Новоолександрівки. Сили оборони, своєю чергою, звільнили острів Нестрига в дельті Дніпра, що розташований на правобережжі та тривалий час залишався сі...