Закарпатський Давір: Який стосунок має водоспад до заповітного Ковчегу з храму Соломона?

Вода тут чудодійна, їй приписують цілющі властивості.

Водоспад "Давір". Фото: zakarpatpost.netМальовничі водоспади є однією з родзинок Закарпаття. Особливо вражаючими вони є на Перечинщині, зазначають Патріоти України з посиланням на zakarpatpost.net.

Зокрема, подивитись на лумшорські приїжджають туристи з різних куточків України. У ці дні гостей також багато. Їм хочеться знайти всі п’ять великих та 10 малих водограїв. Найбільше привертає їхню увагу Давір, який у радянські часи назвали Червоним Партизаном. Тоді перейменовували все – і не лише вулиці та міста й села, як тепер, а навіть гори та водойми.

Якщо з партизаном усе зрозуміло, то що ж означає слово «Давір». У сучасній мові – майже нічого. Принаймні місцеві пояснити назву не можуть. Тому вдаємося до словників. Виявляється, місцина не проста, адже давором називали приміщення Святого Святих Храму Соломона, в якому зберігався Ковчег заповіту. Видно, назва не випадкова, адже воду тут називають чудодійною, їй приписують цілющі властивості. Хоч вона надзвичайно холодна, але навіть шкіра після занурення в неї стає молодою та здоровою. Це ж відбувається і з усім організмом.

Давір дійсно вражає! Він входить до ТОП-10 найкрасивіших водоспадів українських Карпат. Між велетенськими кам’яними брилами, які стоять там, напевно, від початку світу, вода б’є потоком і стікає з висоти більше чотирьох метрів, утворюючи біля підніжжя невелике озеро. Гігантські платформи настільки великі, що на них може поміститись далеко не один автомобіль. Місцями вони з’єднані між собою, десь на каменях видно вибоїни, які виточила вода. На окремих бриляках видно великі наскрізні отвори, які нагадують очі, а на окремих – малюнки, схожі на старовинні фрески.

Водоспад знаходиться в селі Лумшори та впадає в річку Туричка. Крім нього тут є ще й інші відомі водоспади: Соловей, Буркач, Переступень та Крутило. Загалом у закарптському краї дуже багато чудових вражаючих місць.

Опублікував: Інна Мартинчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Арестович зробив похмурий прогноз щодо ситуації зі світлом

п’ятниця, 19 квітень 2024, 20:40

Колишній радник Офісу президента та військовий експерт Олексій Арестович зробив прогноз щодо можливих віялових відключень світла. Про це він написав у Telegram, передають Патріоти України. "Взимку, якщо ми не встигнемо нічого зробити до цього моменту, ...

"Час випробувань ще не минув": Старець Захарій назвав рік закінчення війни в Україні

п’ятниця, 19 квітень 2024, 19:43

З'явилось нове пророцтво старця Захарія, в якому названо час завершення війни в Україні. Про це йдеться на каналі "Український молитовник" на YouTube, передають Патріоти України. За його словами, час випробувань не минув, однак кожен іспит виявиться кр...