"Захід-2017": Експерти поділилися думками, чи можуть ці навчання стати початком наступу на Україну

Росіяни можуть використати навчання для початку агресії не лише проти України, але й проти будь-якої країни Європи, яка має спільний кордон із Росією.

"Кривавий Пастор" вважає, що розслаблятися не варто. Фото: Лівий берег.

Тисячі залізничних платформ з військовою технікою, перебазування військових бригад до лінії європейського кордону Росії, скупчення військової техніки поблизу окремих ділянок кордону Росії з Україною – так Росія готується до спільних військових навчань з Білоруссю «Захід-2017» на території цієї країни. Як свідчать дані розвідок України і країн НАТО та спостереження міжнародних експертів, з початку серпня масштабне переміщення російської військової техніки відбувається від берегів Балтійського моря в Санкт-Петербурзі і до берегів Чорного моря, включно з окупованим українським Кримом. Така мілітаризація регіону викликає занепокоєння як в Україні, так і в країнах НАТО, де наразі оцінюють рівень небезпеки навчань та ймовірні наслідки навчань. Патріоти України із посиланням на Радіо Свобода пропонують вам ознайомитися із думками військових експертів з цього приводу.

Секретар Ради національної безпеки та оборони України Олександр Турчинов не виключає, що навчання «Захід-2017» – це ніщо інше, як підготовка до наступальної операції. За словами Турчинова, є підстави вважати, що після закінчення активної фази навчань російський військовий контингент може залишитись у Білорусі.

«Кінцева мета зазначених навчань полягає у перевірці готовності російських військ проводити операції: від регіональних до широкомасштабних обмежених війн за умов скорочення часу на їх стратегічну підготовку», – заявив Турчинов у Києво-Могилянській академії.

Про небезпеку, яку становлять для України російсько-білоруські навчання, повідомляв і міністр оборони України Степан Полторак. На його думку, росіяни можуть їх використати для початку агресії не лише проти України, але й проти будь-якої країни Європи, яка має спільний кордон із Росією.

На цьому акцентують увагу і фахівці міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm, які не виключають, що Кремль може використати навчання для окупації Білорусі – у такому випадку ця країна позбудеться ознак незалежної держави.

«Кожні військові навчання Росії – потенційна загроза для суміжних держав. Це можуть бути просто навчання, але ці навчання можуть виявитися складовою плану агресії – відкритої чи гібридної», – стверджують у спільноті InformNapalm.

А директор Центру дослідження армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак в інтерв’ю для Радіо Свобода зазначив: Росія втягує Білорусь, Вірменію та Азербайджан (держави-члени Організації про колективну безпеку – ред.) у конфлікт із Україною. За цих обставин Київ має нарощувати свій оборонний потенціал, каже він.

«Більш вагомим аспектом тут, на мій погляд, має бути посилення не тільки суто воєнного потенціалу, а також посилення структур, які можуть запобігти розвитку парамілітарних антиукраїнських або ризикових проросійських течій. Потрібне посилення контррозвідки, розвідувальних органів, всебічне забезпечення, зокрема на законодавчому рівні, певних структурних безпекових елементів», – упевнений фахівець.

«Генштаб розглядає декілька напрямків, з яких можна очікувати на загрози» – Селезньов

Тим часом у Генеральному штабі Міністерства оборони України запевняють: військове командування відслідковує переміщення російських військ і готове реагувати на агресію. Про це в ефірі Радіо Свобода повідомив речник Генштабу Владислав Селезньов. При цьому він акцентував увагу на тому, що територія Білорусі – не єдине потенційне джерело небезпеки для України.

«Генеральний штаб розглядає декілька стратегічних напрямків, з яких можемо очікувати на певні загрози. Район проведення АТО – лише один із них. Щодо ситуації, наприклад, на Придністровському напрямку, то ми володіємо інформацією щодо наявних сил та засобів, які є в Росії в напрямку Придністров’я, і готові протидіяти її зазіханням з цього регіону», – каже Селезньов.

Перебазування Росією потужної військової сили і техніки у район проведення навчань супроводжує ініціатива російського президента Володимира Путіна розташувати у Білорусі систему протиповітряної оборони (ППО). Путін вніс на розгляд Державної думи відповідний законопроект – цей документ передбачає спільну охорону зовнішніх кордонів так званої Союзної держави і створення єдиної регіональної системи протиповітряної оборони. Експерти кажуть, що відповідний протокол був ухвалений у 2009 році, а затвердити його Кремль пропонує лише тепер, напередодні навчань «Захід-2017».

Як зазначив заступник начальника Генштабу ЗСУ в 2006-2010 роках Ігор Романенко, ухвалення цього документа дасть Росії на її кордонах з Україною, Польщею, країнами Балтії розташувати радіотехнічні засоби, радіолокаційні засоби розвідки. Ці засоби у свою чергу дозволять Збройним силам Росії засобами ППО спостерігати за літальними апаратами на півночі України, а також на сході Польщі і в Балтійському регіоні.

«При необхідності, маючи велику кількість військовослужбовців та військової техніки (біля 200 тисяч одиниць), Росія з території Білорусі може почати й широкомасштабні дії», – вважає Романенко.

НАТО посилює східний оборонний напрямок – Росія пробує відповісти

Країна-члени НАТО не залишають поза увагою наявні загрози. Альянс посилює свій військово-оборонний потенціал у Польщі і країнах Балтії, а США заявляють, що уважно стежать за планованими Москвою військовими навчаннями.

Це дозволяє сподіватись, що будь-які агресивні дії з боку учасників навчань «Захід-2017» на адресу європейських членів НАТО та партнера альянсу (України) отримають адекватну відповідь, зазначають українські військові експерти.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 26 квітня. Який птах принесе щастя на рік

п’ятниця, 26 квітень 2024, 7:05

Православна церква України 26 квітня за новим стилем вшановує єпископа Василя Амасійського і праведної діви Глафіри. За старим стилем сьогодні вшановують мученицю Фомаїду Єгипетську. Наші предки 26 квітня починали сіяти квасолю і горох. Перед посівними...

Потрібний перекладач

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:59

З дипломатичної на офісно-президентську. Держдеп наголошує, що в України – проблеми зі свободою слова. Зокрема, марафон висвітлює урядову позицію…. Минулого року Держдеп наголошував на тому, що закриття трьох незалежних від влади каналів – це проблема....