Занепад імперії, в очікуванні наступного піврозпаду: Калінінград може приєднатись до ФРН, як свого часу НДР, - відомий історик

Німеччина ніколи не висуне претензій щодо Калінінграда. Інша справа, що Калінінград може сам приєднатися до Німеччини.

Калінінград. Фото: vilingstore.net.

На сьогодні немає історичних підстав для передачі міста Калінінграда (колишнього Кенігсберга) Німеччині. Проте, самі жителі міста мають право ухвалити рішення про вихід зі складу Російської Федерації. Таку думку в коментарі Обозревателю висловив завідувач відділом Інституту історії України НАНУ Станіслав Кульчицький, передають Патріоти України.

Як пояснив історик, відразу після Другої світової війни на Потсдамській конференції було ухвалено рішення про ліквідацію Східної Пруссії зі столицею в Кенігсберзі. "Було вирішено ліквідувати розсадник прусського мілітаризму, щоб Німеччина більше ніколи не воювала, щоб не була розв'язана третя світова війна", - пояснив він. Таким чином, частина цієї території відійшла Радянському союзу (включаючи Кенігсберг), а частина - Польщі.

Коментуючи слова президента Росії Володимира Путіна про можливі наслідки перегляду підсумків Другої світової війни, історик зауважив: "Путіна ніхто за язик не тягнув. Німеччина ніколи не висуне претензій щодо Калінінграда. Інша справа, що Калінінград може приєднатися до Німеччини, як свого часу Східна Німеччина приєдналася до Федеративної республіки".

Водночас Кульчицький зауважив, що з часу передачі Кенігсберга Росії істотно змінився етнічний склад населення. "Сталін вигнав із контрольованих ним територій 13 мільйонів німців", і "зараз німці приїжджають в Калінінград як туристи".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Частина правлячого РФ класу робить усе для того, щоб Шойгу в новому уряді Путіна не було - Петро Олещук

четвер, 2 травень 2024, 11:45

Політолог Петро Олещук в ефірі Radio NV припустив, що в Росії відбудуться кадрові перестановки в керівництві країною-агресором, зокрема диктатор Володимир Путін на тлі своєї «інавгурації» може позбутися міністра оборони РФ Сергія Шойгу, передають Патрі...

Окупанти просунулися на Донбасі та на півдні, ворог увірвався в ще один населений пункт, - карта DeepState

четвер, 2 травень 2024, 9:23

Аналітики повідомляють про просування окупантів в Урожайному, а також на Авдіївському напрямку після захоплення двох населених пунктів. За даними Генштабу, на зазначеній ділянці фронту минулої доби відбили 39 атак. . Збройні сили Російської Федерації ...