Зброя для касти вибраних: у чиновників на руках щонайменше 40 тисяч стволів (фото, відео)

У той час, коли злочинність в Україні стрімко зростає, прості українці вимушені самотужки ловити злочинців «голими руками», бо купувати та використовувати вогнепальну зброю звичайним громадянам заборонено.

Зате депутатам, суддям, та іншим чиновникам пістолети роздають без жодних вагань. За даними Української асоціації власників зброї, за роки незалежності керівники силових відомств роздарували щонайменше 40 тисяч стволів.

Таку високу відзнаку, як вогнепальна зброя, офіційно вручають за особливі заслуги перед державою. Але попри те, що закон вимагає звітувати про використання державного майна, влада чомусь старанно приховує так званий «список народних героїв».

«Вчиніть подвиг і вас теж нагородять зброєю. Тому що базікати ж легко. Одних нагороджують, інших не нагороджують. Адже ніхто не питає, скільки і чого, скільки крові, поту, скільки часу, скільки нервів коштує ось цей нагородний пістолет», - каже радник міністра внутрішніх справ України Ілля Ківа.

«У нашого суспільства виникло б дуже багато питань: що такого зробили ці особи, що їх нагороджено ось саме такою відзнакою», - говорить адвокат Микола Ореховський.

Натомість у Міністерстві оборони запевняють, що зброю видають переважно військовим, які відзначилися в зоні АТО. Але, судячи з документів, які потрапили в пресу, поза межами проведення АТО є чимало «героїв». Приміром, голови вищих судів: Адміністративного, Господарського та Спеціалізованого отримали по автоматичному пістолету Стєчкіна. Керівників районних судів нагороджують скромнішою зброєю. Наприклад, голову Печерського суду, Руслана Козлова та його заступника міністр оборони Степан Полторак нагородив пістолетами Макарова.

По пістолету ТТ отримали заступники головного військового прокурора Дмитро Борзих та Віктор Король, ті самі, які мають розслідувати зловживання у Збройних Силах.

Також Полторак озброїв себе та інших міністрів. Зокрема, головному юристу країни Павлу Петренку дістався Кольт, такий самий подарунок отримав Арсен Аваков.

Голові казначейства Тетяні Слюз вручили пістолет ПСМ, а секретарю РНБО Олександру Турчинову - "Mauzer".

«Зараз це стало просто якимось вже бізнесом. І атрибутом будь-якої багатої людини, особливо, пов'язаної з політикою», - каже інструктор зі стрільби Микола Мікуліч.

Із тих депутатів, яким також вручили зброю, можна сформувати цілий батальйон. Ляшко, Береза, Корчинська, Богомолець, Княжицький, Пацкан, Тимошенко - це лише деякі прізвища із списку озброєних нардепів. Однак рекордсменом є Ігор Котвіцький, бо його, за даними журналістів «Української правди», нагородили аж шістьма пістолетами.

Найвищі особи держави теж не залишились без зброї: колишнього прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка, окрім пістолетів, нагородили екзотичним кулеметом "Максим", а нинішнього прем’єр-міністра Володимира Гройсмана - штурмовою гвинтівкою Форт (221), що є на озброєнні спецпідрозділів. Незрозумілою залишається лише одна деталь: яким чином така зброя взагалі опинилася у списках нагородних пістолетів.

«Не здивуюся, що скоро там з'являться міномети і танки під виглядом пістолетів, тому що все це підписано як пістолет», - каже інструктор зі стрільби Микола Кулініч.

Посадовці Нацбанку, глави адміністрацій, колишні і нинішні міністри та навіть їхні дружини теж мають зброю. Коло осіб, яким може бути вручена відзнака "Вогнепальна зброя", не обмежене. От тільки показати свої пістолети журналістам вони чомусь відмовляються. Лише нинішній радник очільника МВС Ілля Ківа - єдиний, хто погодився на секунду засвітити перед камерою «Надзвичайних новин» зброю.

Практика показує: якщо на поясі пістолет, рано чи пізно він вистрелить. Яскравим прикладом цього є випадок із народним депутатом Сергієм Пашинським, який напередодні нового року поранив людину. Депутат зізнався - стріляв саме з подарованого пістолета «Glock». А юристи вважають застосування ним нагородної зброї - незаконним.

«Якшо його нагородили зброєю - може її зберігати вдома, може нею володіти, то жодним законом не передбачено право її застосовувати», - пояснює адвокат Микола Ореховський.

Якщо юристи у спірній ситуації переважно стали на захист пораненого депутатом Пашинським В'ячеслава Хімікуса, то колеги нардепа здебільшого захищають свого колегу, бо у них же є зброя. Можливо, саме тому вже понад 10 років парламентарі не можуть ухвалити закон, який би дозволяв право на збройний захист усім, а не лише обраним.




Джерело





Опублікував: Карпатський Слон
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Переносить войну на территорию России стратегически правильно и и идеологически необходимо", - Ян Валетов

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:15

"Переносить войну на территорию России стратегически правильно и и идеологически необходимо. Хотели этого нам? Делали? Откушайте, недорогие соседи! Не обессудьте! Пять-шесть российских европейских областей - это несколько миллионов человек, к которым в...

В окупанта меншає ППО на фронті – бо системи відводять прикривати тил від атак дронів СБУ. І все одно на все не вистачає, - Голобуцький

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:00

"В окупанта меншає ППО на фронті – бо системи відводять прикривати тил від атак дронів СБУ. І все одно на все не вистачає: днями СБУ благополучно підірвала дві нафтобази в Смоленщині", - пише політтехнолог Олексій Голобуцький на своїй сторінці у соцмер...