Згадуючи застреленого Карлова: Підтримка сепаратизму та інші "подвиги". Чим займався в Туреччині російський посол, - російський професор

​Москві ще треба знайти людину, яка б так завзято відстоювала імперські інтереси Росії не тільки в Туреччині, але й в окупованій Абхазії

Посол РФ в Туреччині Андрій Карлов. Фото:ria.ru

"Російська влада схожа на Тома з діснеївського мультика, який мчав щодуху за Джері, але довелося різко гальмувати і з розгону гепнутися головою в стіну. Російсько-турецькі відносини за останні півтора року зазнали такі скачки напруги, що будь-який електромонтер вимкнув би рубильник і сказав: «Все – інакше трансформатор згорить». Але Кремль як і раніше щось намагається говорити про майбутнє російсько-турецьких відносин і навіть після нападу на російського посла не забороняє своїм туристам відвідувати Туреччину". Про це пише Олег Панфілов у колонці для Крим.Реалії, передають Патріоти України.

В іншому випадку, Кремль би підняв істерику до небес, як після збитого в Сирії російського літака. Тут не просто якийсь пілот, яких Росія втрачає і в мирний час десятками, а цілий посол, великий фахівець із диктаторських країн та окупованих територій. Але раз Анкара прийняла агреман, значить, її цілком влаштовував Андрій Карлов, який до того служив послом в Пхеньяні, а за три роки роботи в Туреччині встиг схилити частину турецького істеблішменту до співпраці з окупованою Абхазією.

У Сухумі зараз теж велике горе – перервалася нитка, що зв'язує офіційно невизнану Туреччиною Абхазію і сухумських маріонеток, які так сподівалися на те, що декілька сотень тисяч абхазьких мухаджирів дадуть грошей і побудують рай. Ці надії жевріли завжди, навіть коли мухаджири відмовлялися повертатися на історичну батьківщину, скільки б «президенти» Абхазії не намагалися привернути їхню увагу різними пільгами й казками про майбутнє процвітання.

Абхазькі мухаджири, на відміну від радянського народу, завжди пам'ятали, як з ними вчинила Російська імперія, вигнавши в 19 столітті близько 80 відсотків усіх абхазів з рідної землі тільки тому, що ті були мусульманами. Імперія підбиралася до Туреччини з іншого берега Чорного моря і їй потрібна була Абхазія як проміжна територія для зміцнення плацдарму в Західній Грузії, остаточно захопленій на початку 19 століття.

У грудні-січні 1840-1841 років каральний загін полковника Миколи Муравйова вогнем і мечем пройшов по Дальскій ущелині – до верхів'я річки Кодор. Звідти було виселено все населення в числі 500 сімейств, близько 6000 чоловік. І це був тільки початок.

Перше масове переселення абхазів до Туреччини було проведено в 1867 році – як результат закінчення Кавказької війни і повного захоплення Кавказу Російською імперією. Російська адміністрація скасувала Абхазьке князівство, створила власне управління території в покарання за антиросійське повстання 1866 року. Друге переселення відбулося в 1877 році, в ході російсько-турецької війни 1877-1878 років.

Таким чином, як пише дослідник Абхазії Бежан Хорава, «в 1877 році в мухаджирство пішли приблизно 31 964 жителя Абхазії. Якщо в 1867 році в результаті мухаджирства повністю спорожніла верхня частина Кодорської ущелини – Цебелі та Далі, то в 1877 році така сама доля спіткала прибережну частину Абхазії».

Після Константинопольського договору 1879 року російська адміністрація допустила можливість часткової репатріації абхазів протягом трьох років від дня підписання договору, і до 1881 року на батьківщину повернулися до 15 тисяч абхазів. Досі, згідно з даними турецьких етнологів, у Туреччині проживає від 300 до 500 тисяч етнічних абхазів.

Зараз, після етнічної чистки від неугодних грузин у 1993 році в Абхазії, «титульна нація» знаходиться в жалюгідному стані. Офіційно – «все добре, прекрасна маркіза», але в реальності – все сумно: етнічних абхазів на окупованій території менше втричі, ніж вірмен і грузинів-мегрелів, хоча останні і проживають виключно в одному, Гальському районі на адміністративному кордоні з регіоном Грузії – Самегрело.

Тому всі «президенти» Абхазії були стурбовані переселенням мухаджирів. Найбільш активно за це діло взявся Сергій Багапш, який кілька разів їздив у Туреччину і країни Передньої Азії, щоб зустрітися з громадами мухаджирів і схилити їх до повернення.

У 2007 році турецька газета Radikal писала, що зараз в Абхазії проживає близько чотирьохсот етнічних абхазів, які приїхали з Туреччини. Вони отримали «громадянство» і навіть мають у місцевому парламенті свого представника – Раджі Авидзбу. Для зміцнення абхазької частини населення, як писала газета, в Абхазію необхідно переселити до 50 тисяч мухаджирів. Однак і тоді, і зараз бажання переселити турецьких мухаджирів викликає невдоволення вірменської громади Абхазії.

Призначення у 2013 році новим послом Росії в Туреччині Андрія Карлова було не тільки звичайною процедурою ротації дипломатичного корпусу, судячи з подій, які відбулися відтоді, він був безпосередньо пов'язаний з абхазької діаспорою. Ще будучи з 2007 року заступником директора консульського департаменту МЗС Росії, а з 2009 року – директором, за свідченням «представника Абхазії в Туреччині» Інара Гицба, Андрій Карлов «зробив неоціненне сприяння своєчасній видачі віз співвітчизникам під час гуманітарної акції абхазького уряду, який організував переїзд в Абхазію більше п'ятисот наших співвітчизників з охопленої війною Сирії».

Колишній «глава МЗС» Абхазії В'ячеслав Чірікба теж висловився: «Зберігаю найкращі спогади про зустріч з Андрієм Геннадійовичем, що відбулася в лютому 2013 року в Посольстві Російської Федерації в Анкарі, яке я відвідав разом із Повноважним представником Абхазії в Туреччині Інаром Гицба... Відбулася досить ґрунтовна дружня розмова з послом і його колегами про стан абхазо-російських відносин, про взаємодію офісу Повноважного представника і Посольства, про контакти з абхазької діаспорою Туреччини.

Андрій Геннадійович високо оцінив конструктивну позицію абхазької діаспори Туреччини під час підготовки і проведення зимових Олімпійських ігор у Сочі». Незрозумілі, щоправда, слова Чірікба про аналогію з вбивством Олександра Грибоєдова в Тегерані і Вацлава Воровського у Варшаві, але, швидше за все, смерть Карлова дійсно вразила чиновників з окупованої Абхазії, які пов'язували з Карловим надії на обіцяне колись Кремлем «світле майбутнє».

На турецьких сайтах можна знайти фотографії Андрія Карлова з представниками абхазької діаспори в Туреччині, а також спілкування з Інаром Гицба, який називає себе «представником Абхазії» незаконно, оскільки Анкара не визнала «незалежність» окупованої Росією частини Грузії. Російській дипломатії було завжди наплювати на закони країни перебування, і вони займалися підтримкою сепаратизму, незважаючи на декларування поваги до законів Турецької республіки.

Звичайно, навряд чи Анкара буде зараз акцентувати увагу на деталях діяльності Андрія Карлова в Туреччині, але Москві ще треба знайти людину, яка б так завзято відстоювала імперські інтереси Росії не тільки в Туреччині, але й в окупованій Абхазії. У самій Абхазії демографічна ситуація не покращиться сама по собі, але і нащадки мухаджирів не прагнуть повернення туди, де їх чекають, але жодних умов не створюють.

В Абхазії складна криміногенна обстановка, немає вільного ринку, а всі політичні потрясіння безпосередньо пов'язані з Москвою, звідки постійно гримають на знахабнілих чиновників, але нічого вдіяти не можуть – в Абхазії так і не створена власна еліта, а більшість чиновників – з радянської номенклатури.

Російська дипломатія – частина радянської системи, яка не тільки відстоювала, як їй належить, інтереси держави, але й часто займалася не властивою їй справою. Посол Росії у Вірменії в 1992-1994 роках Володимир Ступишин не приховував своєї позиції щодо Карабаху і всіляко сприяв підтримці сепаратизму. Посол РФ у Таджикистані Мечислав Сенкевич сприяв зміні влади в Таджикистані в 1992 році на проросійського Емомалі Рахмонова і нічого не зробив для припинення громадянської війни.

Посол Росії в Грузії В'ячеслав Коваленко не тільки виправдовував війну в серпні 2008 року, але і був нагороджений у лютому 2009 року Орденом Пошани за великий внесок у реалізацію зовнішньополітичного курсу Російської Федерації, багаторічну бездоганну дипломатичну службу».

Підтримка абхазького сепаратизму – як видно тільки частина відповідальності Андрія Карлова на посаді посла. Напевно турецькі спецслужби знають і про інші його «подвиги», але так чи інакше іронія долі повертається до російської дипломатії бумерангом – підтримуючи сепаратизм і тероризм вони змушені у відповідь отримувати те саме.

Як у тому мультику, коли Том нарешті ловить Джеррі, але отримує у відповідь хлопавкою по носі. І, крім підтримки абхазького сепаратизму, поки тільки трохи відомо про те, як Андрій Карлов підбивав турецьких бізнесменів на роботу в Криму. Як свідчить журналіст Осман Пашаєв, «одним із його перших дипломатичних успіхів був недопуск фільму «Хайтарма» про депортацію кримських татар до участі в кінофестивалі «Золотий апельсин» в Антальї у вересні 2013 року».

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Затримання заступника Шойгу – це негативний сигнал для нас, - Вадим Денисенко

четвер, 25 квітень 2024, 0:30

"Затримання заступника Шойгу. Чому це негативний сигнал для нас", - пише політолог Вадим Денисенко на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує:. "1. Затримання такого рівня не могло бути проведене без погодження з ...

"Стоило мне лишь один раз вы*бать овцу… ": Іван Яковина дотепно пояснив, ким став Путін для Єльцина

четвер, 25 квітень 2024, 0:15

"Ельцин много всего хорошего хотел сделать, а в начале своего срока даже кое-что сделал. Но запомнится он тем, что буквально за руку привел Путина в свой кабинет и посадил его на трон", - пише російський опозиційний журналіст Іван Яковина на своїй стор...