"Згідно з договором про дружбу з РФ, Крим - це територія України, а війна на Донбасі - це російська агресія. І цей договір є чинним" - Марчук

Представник української сторони в підгрупі з безпеки тристоронньої контактної групи вважає, що повинен бути офіційний коментар про позицію України щодо чинного договору про дружбу між Росією і Україною.

Євген Марчук. Фото:Ukrainianwall.com

Згідно з договором про дружбу між Росією і Україною, війна на Донбасі є російською агресією. Про це написав у Facebook представник України в підгрупі з безпеки тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі Євген Марчук, зазначають Патріоти України.

14 січня депутат Держдуми від "Единой России" Костянтин Затулін запропонував денонсувати договір про дружбу між Росією і Україною в частині взаємного визнання кордонів двох країн. За його словами, підписавши цю угоду, Росія підтвердила, що вважає Крим і Севастополь частиною території України.

"Чому Україна не ставила питання про його денонсацію – це окрема тема. Гостра тема і, дійсно, не однозначна. Не дивлячись на це, мав би бути хоч якийсь офіційний коментар, хоча б з боку МЗС. Тому, що прямої і однозначної відповіді на це питання для, як кажуть, "простих" людей, немає", – продовжив Марчук.

За його словами, Затулін запропонував "частково денонсувати цей українсько-російський договір в тій частині, яка стосується "стороны подтверждают нерушимость существующих между ними границ".

"Саме якраз через ці два слова "подтверждают нерушимость..." і відбулася тоді, в далекому 1995 році, моя зустріч в Кремлі з президентом РФ Борисом Єльциним (тоді Марчук виконував обов'язки прем'єр-міністра України – ред). І тоді вдалося переконати Бориса Єльцина залишити в договорі "подтверждают нерушимость существующих между ними границ". Згідно з цим договором, Крим – це територія України, а війна на Донбасі – це російська агресія. І цей договір є чинним", – повідомив Марчук.

За його словами, поки не відомо, чи піде Росія "на подальші реальні кроки по такій специфічній односторонній денонсації".

"Але заявка зроблена. Ну а яка позиція офіційної України по цьому питанню? Не у зв'язку з пропозицією Затуліна, а в принципі?" – написав Марчук.

Положення про визнання кордонів закріплено у другій статті договору про дружбу. Вона проголошує: "Високі договірні сторони відповідно до положень Статуту ООН і зобов'язань по Заключному акту Наради з безпеки і співробітництва в Європі поважають територіальну цілісність одна одної і підтверджують непорушність існуючих між ними кордонів".

Верховна Рада ратифікувала договір про дружбу, співробітництво і партнерство України з Росією 14 січня 1998 року.

"Договір укладається терміном на 10 років. Його дія буде потім автоматично продовжуватися на наступні десятирічні періоди, якщо жодна з високих договірних сторін не заявить іншій високій договірній стороні про своє бажання припинити його дію шляхом письмового повідомлення не менше ніж за шість місяців до закінчення чергового десятирічного періоду", – ідеться в документі.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

ATACMS полетять по Кримському мосту - Тарас Березовець

субота, 27 квітень 2024, 0:30

"Щойно президент США Джо Байден встиг поставити підпис під документом про виділення Україні рекордної за обсягом допомоги - а виявилося, що фахівці з Пентагону вже розгорнули логістику, підготували і розподілили допомогу по складах у Німеччині й Польщі...

Чи це останній пакет допомоги від США? Чому ми маємо працювати з усіма заради України - Марина Данилюк-Ярмолаєва

субота, 27 квітень 2024, 0:15

"Міністр МЗС Дмитро Кулеба визнав, що в України немає плану Б на випадок перемоги Дональда Трампа на виборах президента США. Це досить недалекоглядно, з огляду на те, що колишній президент має упереджені погляди на Україну. А більш ніж половина республ...