Знайомтесь: Неймовірна Шанхайська вежа (фото)

У 2015 році в Шанхаї відкрилася Шанхайська вежа (Shanghai Tower) - найбільш екологічна, найдорожча і найвища будівля на Землі.

Місто майбутнього - Shanghai Tower

Проект був придуманий американським архітектурним агентством Gensler's design, його реалізація зайняла 6 років, а бюджет будівництва склав $2,5 млрд, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Шанхайська вежа з першого дня стала головною визначною пам'яткою і символом міста, щорічно залучаючи близько 2,8 млн мандрівників.

Шанхайська вежа побудована в районі Пудун, який 20 років тому був тихим сільськогосподарським місцем. Тепер же Пудун - міжнародний діловий центр в самому серці 24-мільйонного Шанхая, одного з найбільш густонаселених місць на Землі. Творці вежі називають своє творіння повноцінним містом, оскільки хмарочос забезпечений всім необхідним для автономного існування: самостійно генерує енергію, володіє власним транспортним вузлом і повноцінною розгалуженою інфраструктурою.

Будова висотою 632 м налічує 128 поверхів і на сьогодні є найвищою будівлею в Китаї, входить в топ-3 найвищих будівель світу, поступаючись лише Бурдж-Халіфу в Дубаї (828 м) і вежі Небесне дерево в Токіо (634 м). Найвища точка Шанхайської вежі, відкрита до відвідування, розташована на висоті 561,3 м. Щоб до неї дістатися, компанія Mitsubishi розробила спеціальний ліфт, який розганяється до 64 км/год і є найшвидшим з існуючих на планеті.

Використання сучасних технологій зробило Шанхайську вежу найбезпечнішим хмарочосом для навколишнього середовища. Вона отримала безліч сертифікатів і нагород «зеленого» будівництва і увійшла в топ-5 найбільш енергоефективних будівель в світі за версією азіатського рейтингу Eco-Business. Хмарочос оснащений високоефективним фасадом, за яким - висотні сади, система переробки дощової води і кілька вітряних турбін, розташованих під парапетом. Для обігріву і охолодження застосовуються альтернативні джерела енергії.

Шанхайська вежа - це ідеальне місце для розваг. На нижніх поверхах розташований Історичний музей Шанхаю, в якому за допомогою смарагдів, нефриту, агатів, яшми і перлів відтворено сцени з життя міста та його жителів. На висотних поверхах розмістилися тисячі магазинів, кафе, ресторанів і галерей, розважальний центр «Космічне місто», готель, концертний зал і клуб. На висоті 400 м відвідувачі можуть поринути в блакитні води басейну, на 470 м - полоскотати собі нерви, гуляючи по скляній підлозі, а на 557 м над землею, тобто 120-му поверсі вежі - спробувати страви китайської кухні в ресторані, який обертається навколо своєї осі.

Шанхай знаходиться в зоні сейсмічної активності і тайфунів, тому перед інженерами стояло складне завдання зробити найвищий будинок Китаю стійким перед катаклізмами природи. Для того, щоб захистити його від поривів вітру до 200 км/год, на етапі проектування макет тестували в аеродинамічній трубі. На підставі проведених експериментів було прийнято рішення побудувати вежу у вигляді скрученої по спіралі піраміди, що допомогло знизити вітрове навантаження на 25%.

Щоб зробити вежу стійкою до землетрусів, творці звернулися до досвіду створення японських пагод. У сусідній Японії багато років ніхто не міг зрозуміти, чому всі будівлі, крім традиційних пагод, руйнувалися під час землетрусів. В ході сучасних досліджень вчені з'ясували, що пагоди є вельми гнучкою конструкцією, безліч рухливих шарнірних з'єднань забезпечує їх стійкість. Традиційно в пагоди є п'ять ярусів, кожен з них розгойдується окремо від інших, тому під час землетрусу центр ваги пагоди не зміщується, на відміну від нерухомо закріпленої будівлі. Дерев'яні балки, що підтримують перекриття між ярусами, скріплюються між собою за допомогою шарнірних з'єднань, завдяки чому вони рухливі. Шанхайська вежа побудована схожим чином: вона розділена на дев'ять вертикальних зон, розташованих навколо центральної частини, що складається з багатошарової сталі й бетону.

Такий трикутний зовнішній фасад оточує повністю всю конструкцію, створюючи простір для дев'яти висотних садів. Розташовані між шарами фасаду, вони з одного боку створюють термічну буферну зону, з іншого - покращують якість повітря всередині будівлі. Сади Шанхайської вежі збирають дощову воду і перетворюють її на енергію, необхідну для опалення будівлі і роботи кондиціонерів.

Хмарочос оточений шаром прозорого скляного покриття для захисту від погодних умов і природної вентиляції. Прозорі внутрішні і зовнішні оболонки будівлі також забезпечують максимальне природне освітлення, тим самим зменшуючи потребу в електричному світлі. Спіральний парапет башти збирає дощову воду, яка використовується для опалення вежі і системи кондиціонування повітря. Вітрові турбіни знаходяться прямо під парапетом, виробляють енергію для верхніх поверхів будівлі.

Системи опалення, вентиляції та кондиціонування повітря витрачають більше 50% енергії, споживаної будівлею. 6700 регулюючих клапанів дозволять заощадити більш ніж 20% енергії, що витрачається системами охолодження та опалення, в порівнянні зі звичайними регулюючими клапанами. Вони забезпечують автоматичне точне регулювання і правильну витрату води в багатокілометровій системі трубопроводів будівлі.

Інноваційну та екологічну будівлю в стилі «міста майбутнього» можна побачити і в Києві. У жовтні 2017 року на Подолі за адресою вул. Ярославська, 58 відкриється діловий квартал і бізнес-центр ASTARTA, що першим в Україні пройшов міжнародний аудит за стандартом «зеленого» будівництва BREEAM. При будівництві БЦ, а також в процесі його подальшої експлуатації використовуються тільки екологічно безпечні матеріали, енергозберігаючі технології та сучасна інженерія. Завдяки сучасній інженерії та системам інтелектуального управління енергоефективність БЦ ASTARTA на 20% перевищує існуючий стандарт.

Точно як Шанхайська вежа, бізнес-центр АSTARTA є «містом в місті» з власною розвиненою інфраструктурою. На території зібрані всі необхідні сучасному жителю мегаполісу сервіси - клуб активного відпочинку, магазини, зона побутових послуг, ресторани, кафе та інше. БЦ ASTARTA - єдина офісна будівля в Україні з власною зеленою зоною для відпочинку орендарів БЦ і гостей кварталу. У внутрішньому дворику БЦ розташовані стильний сквер, зелений газон для прогулянок, фонтан з підсвічуванням, зручні лавки, літня тераса і багато іншого.

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Над Кримом виють сирени та лунають вибухи в різних кутках окупованого півострова

п’ятниця, 19 квітень 2024, 14:32

У тимчасово окупованому Криму вранці 19 квітня було чути вибухи. Про це повідомляє Telegram-канал Кримський вітер.

"Скоро корабли будут уничтожаться здесь": Партизани розвідали військово-морську базу РФ у Новоросійську

п’ятниця, 19 квітень 2024, 13:17

Партизанський рух "Атеш" провів розвідку військово-морської бази Чорноморського флоту Росії в Новоросійську. Туди РФ перемістила більшість своїх суден з Криму. Про це пише "Атеш" у своєму Телеграм-каналі, передають Патріоти України. "Під час розвідки б...