Банківський сектор оживає: В Україні можуть подешевшати кредити для населення

За попередніми даними, середня ставка по кредитах опуститься до 15-17% річних.

Ілюстрація: donbass.center

У Національному банку України (НБУ) очікують поступового зниження кредитних ставок протягом 2017 року. Про це заявив директор департаменту фінансової стабільності НБУ Віталій Ваврищук на круглому столі, повідомляють Патріоти України з посиланням на FinClub.

"Очікуємо, що процентні ставки будуть знижуватися, інфляція - сповільнюватися. У нас обережно-позитивні очікування на 2017 рік ", - заявив Ваврищук.

"В цілому ми очікуємо зниження кредитних ставок протягом цього року. Але це зниження буде дуже поступовим - близько 3-4% за рік - через все ще досить високі депозитні ставки", - зазначив член правління - директор з ризиків банку "Кредит Дніпро" Олег Пахомов.

Крім того, за його словами, обмежена можливість видавати довгі позики пов'язана з короткою ліквідністю у банків.

"Хоча терміни розміщення депозитів населення поступово збільшуються, на сьогоднішній день вони все ще не перевищують 12 місяців", - сказав банкір.

Старший радник президента Альфа-банку Роман Шпек очікує, що в разі інфляції до 10% ставки за депозитами будуть не вище 14%. З огляду на, що премія банку за ризик становить 2 п.п., вартість фінансування бізнесу буде на рівні 16%.

"Якщо облікова ставка буде знижуватися, то ми вважаємо, що середня ставка по кредитах опуститься до 15-17% річних. Деякі банки вже зараз кредитують під 18-18,5%", - сказав голова правління банку "Глобус" Сергій Мамедов.

"Втім, деякі фактори зможуть загальмувати зниження ставок. Наприклад, вже зараз Нацбанк стурбований процентною політикою державних банків, які завищують вартість залучення коштів від клієнтів", - пише видання.

"Нас турбує процентна політика держбанків. Чому держбанки конкурують між собою, пропонуючи такі високі ставки?" - заявив Ваврищук.

Як відомо, наразі облікова ставка НБУ знаходиться на рівні 14% річних.

Зміна облікової ставки є важливим сигналом для визначення банками процентних ставок за вкладами і позиками.

Вона впливає на вартість кредитів, що надаються Нацбанком комерційним банкам. Чим вона вища, тим дорожче обходяться банкам позики рефінансування, тим дорожче вони пропонують власні кредити, тим менше позичальників оформляють позики.

Зниження кредитування фізосіб приводить до того, що зменшується платоспроможний попит на товари і послуги, що часто купуються в кредит. Відповідно, виробники і продавці утримуються від нарощування виробництва та підвищення цін через низький попит.

Україна внаслідок війни з РФ втратила чверть економіки: Держстат розкрив підрахунки щодо ВВП

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:30

Українська економіка за підсумками 2023 року збільшилась на 5,3% (зростання реального внутрішнього валового продукту, ВВП). При цьому показники все одно далекі від тих, що були на початок повномасштабного вторгнення РФ. Реальний ВВП становить лише 75% ...

В Україні банки без пояснення причин блокують рахунки: Що треба знати всім

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:48

Українці масово скаржаться на блокування своїх рахунків без пояснення причин. Банки мають право розірвати договір і поставити клієнта перед фактом, повідомивши листом на електронну пошту, передають Патріоти України. Адвокати та деякі суди вважають, що ...