Брекзіт: Брюссель пропонує Британії піти шляхом України

Лондон міг би розглянути український приклад асоційованого партнерства з ЄС.

Великобританія та ЄС повинні знайти вигідні шляхи взаємодії. Ілюстрація:112 Україна

Угода України про асоціацію та вільну торгівлю з Європейським Союзом може стати зразком для майбутніх відносин Великобританії з ЄС, кажуть політики з Брюсселя. Процес припинення британського членства в Євросоюзі передбачає, що з 29 березня 2019 Великобританія більше не матиме депутатів в Європейському парламенті і своїх представників у виконавчих органах ЄС. Про це пише Голос Америки, передають Патріоти України.

Однак за умовами перехідного періоду нинішнім рівнем доступу до європейського спільного ринку, митного союзу тощо, британці зможуть користуватися до останнього дня 2020 року.

Тим часом британцям пропонують поглянути на українську угоду про асоціацію з ЄС при розробці договірної бази для відносин на майбутнє.

При цьому відзначають, що Лондон, на відміну від Києва, вже має діючі механізми тісної співпраці з європейськими партнерами, загальні стандарти і регуляції, а також союзницькі відносини завдяки членству в НАТО.

Гі Верговстадт, колишній прем'єр-міністр Бельгії, а зараз один з провідних членів Європарламенту підкреслює, що «угода ЄС про асоціацію зі Сполученим Королівством не повинна бути подібною до домовленості з Україною».

Ґі Верговстадт, колишній прем’єр-міністр Бельгії, який у Європарламенті очолює "Альянс лібералів та демократів за Європу", розмовляє з британським міністром у справах виходу з ЄС Дейвідом Дейвісом. Лондон, 6 березня 2018 р.

«Насправді угода про асоціацію - це лише чистий аркуш, на якому можна виписати умови співпраці в галузі торгівлі, міжнародної політики, внутрішньої безпеки та інші справи», - пише Гі Верговстадт в статті в Project Syndicate.

Політик називає «жахливими заростями» альтернативи єдиної угоди про асоціацію - наприклад набір з більш, ніж 100 двосторонніх договорів, що регулюють відносити між ЄС і Швейцарією.

«Брекзіт» на думку деяких європейських діячів може підштовхнути Євросоюз до давно назрілих реформ і можливості так званої «різношвидкісної» Європи, в якій певні країни можуть взаємодіяти на різних рівнях інтегрованості.

«Британія, разом з Україною і, можливо, Туреччиною в майбутньому можуть скласти близько асоційованих партнерів Євросоюзу, ймовірно буде тісніше інтегрованою серцевиною і країнами навколо», - припустив депутат Європейського парламенту на дискусіях у Лондоні, який побажав залишитися неназваним, пославшись на чутливість переговорів про "Брекзіт" і політичних дискусій навколо процесу.

Україна, яка також з цікавістю дивиться на перспективи змін в ЄС, може відкрити переформатування відносин Лондона з Брюсселем.

Наталія Галібаренко, український посол в Лондоні, відзначала в інтерв'ю виданню, що у відносинах України з Великобританією "Брекзіт" створює виклики, але також і може відкрити нові можливості.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...