Через міст Путіна Азовське море може спіткати доля Аральського, - вчений

Єдиний спосіб гарантовано врятувати море - це демонтувати Кримський міст.

Азовське море може зникнути через Кримський міст. Ілюстрація: Opogode.ua.

Через будівництво Кримського моста заболочується Керченська протока, що порушує водообмін між Чорним і Азовським морем, і в майбутньому може привести до зникнення останнього. Про це заявив старший науковий співробітник Інституту водних проблем Російської академії наук, гірничий інженер-гідрогеолог Юрій Медовар, зазначивши, що глибина фарватерів вже значно зменшилася, передають Патріоти України.

"Написав мені інженер з Керчі, який висловив побоювання про те, що Керченська протока стане болотом. А до цього все і йде за рахунок того, що на фарватері зменшуються глибини за рахунок наносів, вже офіційно глибина зменшилася на півтора метра", – сказав учений.

Такі дані Медовара підтвердили і океанологи, які повідомили, що дно в протоці шорсткувате, і за рахунок цього можливе підвищення донних накопичень і зменшення глибини на фарватері. "Якщо там відбудеться заболочування території, це призведе до колосального порушення водообміну між морями. Азовське море і так вже терпить серйозну шкоду, там гине фауна, тому що зменшилася течія протоки і зменшився водообмін. Тому, в перспективі Азовське море може спіткати доля Аральського моря, від якого нічого не залишилося", – заявив інженер-гідрогеолог.

Він зазначив, що чистка каналу дійсно проводилася, але всі відходи, які повинні були викинути в глибини Чорного моря, скинули перед протокою. Відповідно, течія знову занесла відходи до каналу, де вони утворили водорості. "Потрібно терміново демонтувати цей міст і звільнити протоку, тому що Азовське море зовсім внутрішнє, у нього єдиний зв'язок зі світом – це Чорне море", – стверджує Медовар.

Війна не завада? В Україні побільшало офіційних мільйонерів

середа, 1 травень 2024, 18:30

В Україні завершилася кампанія декларування доходів громадян за 2023 рік – згідно з її результатами, кількість офіційних мільйонерів збільшилась на 1,2 тис. і становить 10,7 тис. осіб. Про це у себе в Telegram повідомив голова парламентського комітету ...

Виплати українським біженцям у Польщі можуть скасувати: Чого очікувати далі

середа, 1 травень 2024, 16:30

Уряд Польщі ухвалив проєкт змін до закону про допомогу українським біженцям, зокрема прив’язування соціальних виплат до навчання українських дітей у польських школах. Цей законопроєкт також передбачає законність перебування громадян України, яким присв...