Через тарифи на газ: В Україні майже на 50% зросла інфляція, - НБУ

Також на рівень інфляції в квітні вплинуло подорожчання алкогольних напоїв, тютюнових виробів і палива.

У НБУ пояснили високу інфляцію в квітні. Фото: fishki.net.

Зростання цін на газ в Україні в квітні склало 48,4%, що внесло найбільший внесок в місячну інфляцію, яка склала 3,5%. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Національного банку України, передають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

"У квітні, як і очікувалося, споживча інфляція в річному вимірі сповільнилася до однозначного рівня (9,8% з 20,9% в березні). Основну частину зростання цін в квітні в порівнянні з березнем зумовило скасування знижки на природний газ для населення, яка діяла до 31 березня включно ", - пояснили в НБУ.

Також на рівень інфляції в квітні вплинуло подорожчання алкогольних напоїв, тютюнових виробів і палива, що в цілому відповідало очікуванням Національного банку. Так, алкогольні напої подорожчали на 1,8%, ціни на тютюнові вироби зросли на 3,5%.

"Зростання інфляції стримувався очікуваним зниженням цін на сирі продукти харчування (на 0,3%. Зниження цін на ці товари обумовлено зокрема виходом на ринок вітчизняних продавців з тепличної продукцією нового сезону, а також зниженням вартості окремих видів імпортної продукції на тлі зміцнення гривні. Крім того, в поточному році не відбулося сезонного підвищення цін на яйця напередодні свят (знизилися на 15,2%) через розширення їх пропозиції в попередні місяці ", - прокоментували в НБУ.

Нагадаємо, в Україні в березні 2016 року зафіксована інфляція на рівні 1% після дефляції на рівні 0,4% в лютому до січня 2016 року.

Війна не завада? В Україні побільшало офіційних мільйонерів

середа, 1 травень 2024, 18:30

В Україні завершилася кампанія декларування доходів громадян за 2023 рік – згідно з її результатами, кількість офіційних мільйонерів збільшилась на 1,2 тис. і становить 10,7 тис. осіб. Про це у себе в Telegram повідомив голова парламентського комітету ...

Виплати українським біженцям у Польщі можуть скасувати: Чого очікувати далі

середа, 1 травень 2024, 16:30

Уряд Польщі ухвалив проєкт змін до закону про допомогу українським біженцям, зокрема прив’язування соціальних виплат до навчання українських дітей у польських школах. Цей законопроєкт також передбачає законність перебування громадян України, яким присв...