"Дерев'яний" стане ще "дерев'янішим": Рішення ФРС США може виявитися фатальним для російської валюти - експерти

Зростання доларових ставок знизить привабливість вкладень в рублі і рублеві облігації для іноземних спекулянтів, які принесли на ринок РФ майже $15 млрд за останні півтора року, покриваючи дефіцит нафтодоларів і підтримуючи стабільний курс.

Ілюстрація:https://www.obozrevatel.com

Російський рубль прискорить обвал через відтік спекулятивного капіталу, після того, як Федрезерв США підніме облікову ставку, вважають фінансові аналітики. Про це пише Росбалт, передають Патріоти України.

Економісти, опитані агентством Bloomberg, прогнозують, що Федеральна резервна система (ФРС) США на засіданні знову підніме ключову ставку, що визначає вартість доларових кредитів по всьому світу.

Котирування ф'ючерсів на ставку ФРС в Чикаго закладають 98% ймовірності того, що вона буде підвищена до діапазону 1-1,25% річних, або максимального рівня за останні 9 років.

Експерти, думку яких наводить ТАСС, вважають, що таке рішення американського регулятора вже враховано ринком, а ймовірність підвищення ставки ФРС на 25 б. п. становить уже майже 100%. Однак інвестори не стануть ігнорувати підсумки засідання ФРС, вважають економісти.

"Саме по собі рішення ФРС вже давно враховано в котируваннях: учасники ринку не сумніваються, що ставка буде підвищена на 25 б. п. (четвертий раз в поточному циклі) до 1,25%", - сказав головний стратег Sberbank CIB по ринку валют і відсоткових ставок Том Левінсон.

Рішення ФРС може виявитися "доленосним" для рубля і російського ринку, відзначає аналітик "Відкриття Брокер" Андрій Кочетков. Зростання доларових ставок знизить привабливість вкладень в рублі і рублеві облігації для іноземних спекулянтів, які принесли на ринок РФ майже $15 млрд за останні півтора року, покриваючи дефіцит нафтодоларів і підтримуючи стабільний курс.

Граючи на різниці відсотків, нерезиденти збільшили вкладення в облігації федеральної позики до 1,7 трлн рублів, а частку на цьому ринку - до 30,1%. Причому в ліквідних випусках іноземці фактично контролюють торгівлю, оскільки тримають майже 70% цінних паперів, що обертаються на МосБіржі, відзначає аналітик "Промсвязьбанка" Роман Насонов.

Рубль отримає фактично подвійний удар: ФРС зробить кредити в доларах дорожче, а Банк Росії, як очікується, на засіданні в п'ятницю продовжить пом'якшення політики і знизить ключову ставку до 8,75% річних, зазначає начальник відділу брокерських операцій "Росевробанка" Євген Волков.

При цьому ринку доведеться пережити відтік валюти на угоду "Роснефти" - компанія купує активи в Єгипті за $3 млрд, додає Волков.

Після квітневого зниження ставки Центробанку інтерес до російських ОФЗ істотно знизився, нагадує Кочетков. За його словами, в травні на трьох з п'яти аукціонах Мінфін не зміг продати весь запланований обсяг паперів, в результаті план по позиках на ринку на другий квартал, швидше за все, не буде виконаний.

З іншого боку, ослаблення рубля необхідно російському бюджету, наповнення якого на 52% залежить від ціни нафти, відзначають аналітики "Росбанка": з початку року барель подешевшав на 20%, рубль же зміцнився на 7% до долара, в результаті той же обсяг нафтової виручки конвертується в меншу суму податкових зборів.

"У рублях барель вже коштує 2750 рублів, і це повертає нас в хворобливий для бюджету період квітня-березня 2016 року", - цитує представника банку finanz.ru.

Після дій ФРС і Банку Росії "можна очікувати ослаблення рубля і повернення більш явної кореляції з нафтою", вважає Кочетков.

Останні атаки РФ позбавили Україну 10% електрогенерації: Скільки часу піде на відновлення

п’ятниця, 29 березень 2024, 16:43

Російські удари по енергосистемі України з 20 березня призвели до втрати більше 10% генеруючих потужностей. Відновити генерацію навряд чи вийде до початку наступного опалювального сезону, а найсерйозніші проблеми - з вугільними теплоелектростанціями, п...

Через російські атаки: Влітку українці, ймовірно, зіштовхнуться з відключеннями електроенергії, - експерт

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:30

Влітку українці, ймовірно, зіштовхнуться з відключеннями та обмеженнями споживання електроенергії. Про це повідомив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко під час брифінгу Media Center Ukraine, передають Патріоти України. "На жаль, в ...