Для України це не дуже добре: Чим закінчиться шатдаун у США та як вплине на курс долара (відео)

Через відсутність фінансування не отримують грошей на свої дослідження американські вчені, без зарплати сидять співробітники національного космічного агентства, не працюють національні парки та музеї.
Американці звинувачують у кризі Трампа. Фото: Рейтерс.

Безкоштовне пиво – усім хто залишився без зарплати. Таку акцію зараз проводять кілька барів у Вашингтоні – для тих, у кого вітер гуляє в кишенях. Відвідувачі жартують – зовсім скоро доведеться їм доплачувати. Шатдаун триває вже майже місяць і кінця не видно, зазначають Патріоти України.

Майже мільйон федеральних працівників по всій країні – не отримують зарплату і вимушені були піти у відпустки. Через відсутність фінансування не отримують грошей на свої дослідження американські вчені, без зарплати сидять співробітники національного космічного агентства, не працюють національні парки та музеї. Скрізь оголошення: "Ми перепрошуємо, але до кінця шатдауну зачинені".

Не працює 9 з 15 міністерств. Зокрема, міністерство внутрішньої безпеки, торгівлі, МВС та Мінфін. Навіть половина департаментів Пентагону. Держслужбовці виходять на вулицю. Люди вимагають відновити роботу уряду. Більшість з них живуть від зарплати до зарплати і опинились на межі фінансової прірви.

Колишній американський посол в Україні вважає, що демократи, республіканці та президент загнали себе у глухий кут. Політики договорились до того, що цей шатдаун вже став найдовшим в історії США.

Проте слід зазначити, що служби, які необхідні для нормального функціонування країни, такі як поліція, швидка допомога, пожежні працюють у звичному режимі. Їх фінансують штати. А ось з працівниками аеропортів зовсім інша ситуація – для них грошей поки немає.

Шатдаун почався після того, як Конгрес відмовився голосувати за проект бюджету, в якому передбачалося виділити 5,7 мільярда доларів на будівництво стіни з Мексикою. Демократи – противники Трампа – погоджуються на суму утричі меншу. Зараз постійно тривають переговори, які закінчуються безрезультатно. Адже для обох сторін у першу чергу це політичне питання.

Американська телеканали смакують нарізку передвиборчих обіцянок Трампа, де він взагалі казав, що за стіну заплатить Мексика. А спікер палати представників Конгресу Ненсі Пелосі пішла на безпрецедентний крок – вона вирішила відмовити Трампу у запрошенні виступити зі щорічною промовою перед Конгресом.

Трамп з відповіддю не забарився. Наступного дня – він вирішив скасувати візит парламентської делегації до Афганістану на чолі з демократкою Пелосі і просто не дав літак. Дивує американців і сума, яку планують витратити на стіну – більше 5 мільярдів.

Трамп вже почав погрожувати ввести надзвичайний стан в країні. Президент вважає, що це дозволить відкрити фінансування і продовжувати будувати стіну на кордоні з Мексикою в обхід згоди Конгресу. Американський істеблішмент навіть можливість прийняття такого рішення вже серйозно критикує. Тут у Вашингтоні не звикли вирішувати справи у такий спосіб.

Тому економісти і юристи на капітолійських пагорбах зараз ведуть запеклі дискусії – що буде, якщо президент піде на такий крок. Під час надзвичайного стану – президент може використовувати для будівництва гроші Пентагону і залучити військових. Але це може стати для Трампа небезпечним кроком. За соцопитуваннями кожен другий американець звинувачує в урядовій кризі саме президента. І він швидко втрачає довіру.

Хоча на долар американська урядова криза фактично не вплине – для України вона теж має негативні наслідки. Сполученим Штатам зараз не до міжнародних проблем і стримувати Росію буде важче. У Вашингтоні також усім охочим роздають безкоштовні обіди, допомагають шукати нову роботу та влаштовують на курси підвищення кваліфікації.

До слова, президент США Дональд Трамп покинув зустріч з представниками демократичної партії щодо шатдауну через те, що його умови не прийняли.

Оце так! Популярна спеція за вартістю наздогнала золото

четвер, 18 квітень 2024, 8:50

Одна з найпопулярніших у світі спецій - шафран - подорожчала до золотого рівня. Ці прянощі цінуються за складність виробництва. До того, ж як пише турецьке видання Haber Turk, вона здебільшого росте у країнах, де в останні десятиліття спотерігаються ко...

Доведеться затягнути паски? Тариф на електроенергію можуть підвищити вже влітку: Скільки коштуватиме кВт*год

четвер, 18 квітень 2024, 6:50

В Україні тариф на електроенергію можуть підвищити вже влітку. До травня, ймовірно, в уряді не встигнуть ухвалити рішення. Якщо до нової хвилі атак РФ на енергосистему в Міненерго спростовували заяви про плани підняти ціни на струм, то зараз відкрито г...