"До цього також треба бути психологічно і економічно готовими": Україна готується до повного припинення транзиту російського газу

На 10 наступних років ми можемо відмовитися від експлуатації приблизно 400 км газопроводів, зазначили в ПАТ "Укртрансгаз".

Ілюстрація:ipress.ua

Оператор газотранспортної системи (ГТС) України - ПАТ "Укртрансгаз" - готується до роботи в умовах повного припинення транзиту російського газу через українську територію. Про це заявив глава "Укртрансгазу" Ігор Прокопів, зазначають Патріоти України з посиланням на Новое время.

Він нагадав, що базовий показник транзиту для вітчизняної ГТС - 120 млрд куб. м газу в рік, проте в чинному транзитному контракті з РФ обговорений гарантований обсяг транзиту в 110 млрд куб. м. При цьому, за словами Прокопіва, Росія не виконує свої контрактні зобов'язання: найменший річний обсяг був в 2014 році - 64 млрд куб. м, в 2015 році - трохи більше, 67,5 млрд куб. м. У 2016 році, при сприятливих умовах транзит через Україну очікується на рівні близько 75 млрд куб. м газу.

Глава "Укртрансгазу" визнав, що обхідні газопроводи Росії істотно знижують завантаження української труби. За його словами, «Північний потік» забрав понад 40 млрд куб. м, збільшення потужності приватизованої "Газпромом" білоруської ГТС відняло ще 5-6 млрд куб. м.

Прокопів зазначив, що компанія прораховує різні сценарії після 2019 року, коли закінчується контракт з "Газпромом". Серед них, як збереження нинішніх обсягів транзиту, так і скорочення - або до 30 млрд куб. м газу, або взагалі до нуля.

"До цього також треба бути психологічно і економічно готовими. Розуміти, які втрати понесе держава, і які з них понесе "Укртрансгаз", щоб ефективно працювати далі. Тому що все одно ми будемо забезпечувати транспортування природного газу для потреб споживачів України", - сказав він.

За його словами, вже сьогодні спостерігається значний профіцит потужностей вітчизняної ГТС, 30% газокомпресорних станцій простоюють в режимі очікування, у зв'язку з чим незадіяні потужності повинні бути виведені з експлуатації. «На 10 наступних років ми можемо відмовитися від експлуатації приблизно 400 км газопроводів", - сказав Прокопів.

Ніж у спину росіянам: Туреччина готує багатомільярдну угоду з компанією зі США

неділя, 28 квітень 2024, 19:05

Туреччина веде переговори з американською енергетичною компанією ExxonMobil для укладення багатомільярдної угоди з купівлі скрапленого природного газу. Анкара прагне обмежити свою залежність від російських енергоносіїв, зазначають Патріоти України. Мін...

Скандал набирає обертів: Італія викликала посла Росії на килим через привласнення бізнесу

неділя, 28 квітень 2024, 11:52

Міністерство закордонних справ Італії викликало посла Росії у Римі після того, як Москва передала дочірню компанії італійської групи Ariston Thermo Group державному енергетичному гіганту "Газпром". Про це повідомив міністр закордонних справ Італії Анто...