Добра новина для України: Після 10-річного мінімуму ціни на сталь ідуть вгору

Тенденція зростання швидше за все збережеться, але в короткостроковій перспективі.

"Метінвест" у Маріуполі. Фото: polit.com.ua.

За даними ДП Укрпромзовнішекспертиза, в лютому – березні 2016 року на більшості регіональних ринків спостерігалося зростання цін на ринку сталі. Причинами зростання стали: нарощування складських запасів в Китаї і високий попит в Туреччині. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на НВ.

Пожвавлення ринку сталі вплинуло на різке зростання спотових цін на руду, які на початку березня піднялися на 23% - до $64/т. Тенденція зростання цін спостерігалася і в Україні. Так, в портах Чорного моря ціни на заготовку за останні два тижні вирісли на $17 до $255-265/т FOB, ціни на арматуру виросли на $10 до $295-300/т FOB, відзначають в Укрпромзовнішекспертизі.

На думку аналітика ІК Eavex Capital Івана Дзвінки, розворот тренда, який спостерігався з лютого, пов'язаний з прийняттям та імплементацією ефективних антидемпінгових заходів, як в Європі і Туреччині, так і на американському континенті. Наприклад, в лютому експорт з Китаю слідом за січнем показав негативну динаміку. "Очевидно, що сподіватися на велике скорочення зовнішніх поставок Китаю поки ще рано. Але скорочення китайського демпінгу вже має позитивний вплив на ціни – они растат", – сказав Дзвінка.

Аналітик ІК Concorde Capital Роман Тополюк додає, що українські металургійні підприємства експортують 85-90% продукції і тому зростання цін на зовнішніх ринках їх безпосередньо торкнеться. Навіть якщо хтось реалізує продукцію всередині країни, то гривнева ціна все-одно прив'язана до долара. Єдина проблема з внутрішнім ринком в тому, що девальвація гривні сильно вбила попит, і внутрішній ринок звузився, пояснює експерт.

Він нагадує, що в листопаді-грудні 2015 року ціни впали до рівня собівартості. Наприклад, Метінвест звітував про нульовий EBITDA. Інші компанії також практично не заробляли і буквально працювали на покриття собівартості і процентних платежів кредиторам. «Відновлення ціни в останні два місяці і особливо за кілька останніх тижнів, повертає металургам прибуток», - каже Тополюк.

Глава Федерація металургів України Сергій Біленький зазначає, що тенденція зростання швидше за все збережеться, але в короткостроковій перспективі. «Якийсь обережний оптимізм присутній, але ще рано говорити про якихось довгострокових тенденціях», – говорить він.

Металургія - другий за величиною генератор експортної виручки України, зазначає Дзвінка. Зростання цін позитивно позначиться на зростанні експортної виручки, яка також безпосередньо впливає на валютний курс. "При більш високих цінах і порівнянних обсягах ми зможемо отримати збільшення валютної виручки. За нашими прогнозами, збільшення валютних надходжень очікується на 20-25% більше, ніж у минулому році", – підсумовує Біленький.

Залишать без грошей? Усім ВПО в Україні готують перевірки виплат

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:48

У Україні заплановано провести перевірку виплат допомоги внутрішньо переміщеним особам (ВПО). Ця перевірка включатиме порівняння інформації, яку реципієнти надали для отримання допомоги, з даними, що надаються Міністерством соціальної політики та іншим...

В Україні змінять правила торгівлі алкоголем, цигарками та пальним: Чого чекати

п’ятниця, 26 квітень 2024, 8:50

В Україні запровадять нові правила виробництва та обігу підакцизної продукції. Йдеться про алкоголь, тютюнову продукцію та пальне. Норми ліцензування торгівлі та виробництва таких товарів буде прописано в абсолютно новій редакції старого закону, який д...