Допомогу втратять тисячі родин: В Україні посилили перевірку субсидіантів

У Мінсоцполітики заявили про значну кількість порушень.

Ілюстрація: mignews.com.ua

У зв'язку з монетизацією субсидій в Україні розпочато активний процес верифікації одержувачів допомоги. Про це заявив міністр Андрій Рева, зазначивши при цьому, що в ході перевірки було виявлено 50 тис. осіб, серед яких є власники будинків з площею понад 200 кв м і квартир більше 120 кв м, повідомляють Патріоти України.

"Зараз йде процес верифікації одержувачів субсидій. Останній раз люди декларували свої прибутки в 2015 році. Якщо виявлено п'ятдесят тисяч чоловік, серед яких є власники будинків з площею понад 200 квадратних метрів і квартир більше 120 квадратних метрів, які з нульовими доходами купували автомобілі за 700 тис. грн і інші дорогі речі, то, напевно перевірка потрібна. Адже, монетизація субсидій означає надання громадянам грошей для оплати комунальних послуг, і тому потрібно забезпечити адресність допомоги, щоб гроші отримували саме ті люди, які дійсно потребують субсидії", - заявив міністр.

"Субсидія - це співоплати, а це значить, що є частка, яку платить людина, а є частка, яку платить держава. Але держава сьогодні платить гроші не людям, а безпосередньо перераховує кошти постачальникам послуг. Таким чином, виникає ситуація, при якій людям все одно скільки вони споживають. Але, коли людині нададуть гроші на руки, то кількість заощаджених енергоресурсів буде прямо впливати на суму допомоги, яку людина зможе залишити собі", - пояснив Рева.

Разом з тим, підвищується і відповідальність отримувачів субсидій, бо після отримання субсидії людина має можливість і обов'язок повністю оплатити рахунки.

"Це повністю змінює систему взаємовідносин між державою, одержувачами субсидій і постачальниками послуг. Тому, процес переходу на нову систему вимагає ретельної і серйозної підготовки, в тому числі роз'яснення прав і обов'язків людей", - резюмував міністр.

Нагадуємо, що одна з останніх версій методики передбачала, що субсидії призначатимуть в межах соціальних нормативів, але по факту споживання. Це означає, що якщо витратив більше норми, то дадуть гроші тільки на норму, а якщо витратив менше норми, то дадуть гроші на менший обсяг. З одного боку, така методика дозволяє державі економити на субсидіях, а з іншого - не стимулює економити комунальні послуги. Є і другий варіант, який раніше також озвучували в уряді - надсилати гроші на оплату комунальних послуг на норматив, а якщо витрачають менше, віддавати ці гроші сім'ям. В такому випадку на монетизації можна буде заробляти.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...