"Дорогой царь - все пропало!": У РФ почав розвалюватися держбюджет через падіння цін на нафту

На торгах в п'ятницю ціна сорту Brent впала ще на 5,9% і вперше з жовтня 2017 року виявилась нижчою 60 доларів за барель.

Світові ціни на нафту впали і будуть падати далі. Ілюстрація: РБК.

Ситуація на ринку нафти поступово скочується в режим паніки: ціни падають зі швидкістю 5-7% в день другий тиждень подряд. Трохи менше, ніж за два місяці котирування впали на 30%, чого трейдери не бачили з осені 2014 року, але цього виявилося недостатньо, щоб повернути покупців на ринок, який захлинається в надлишку пропозицій із Саудівської Аравії і США, повідомляють Патріоти України.

На торгах в п'ятницю ціна сорту Brent впала ще на 5,9% і вперше з жовтня 2017 року виявилась нижчою 60 доларів за барель. Контракти на січень укладалися за 59,34 долара за барель, ціна російської Urals опустилася нижче 59 доларів - рівня, на якому, за оцінкою АКРА, російський федеральний бюджет стає дефіцитним.
Ринок «знову лихоманить», трейдери «закривають довгі позиції», констатує стратег CMC Markets Майкл Маккарті: банки і хедж-фонди, які поставили на зростання цін на нафту понад 70 млрд доларів, розпродають контракти. "Ринок приголомшений потоком ведмежих новин", - говорить керуючий директор Genscape Клей Сігл.
США і Саудівська Аравія в сумі додали на ринок 2,9 млн барелів нових щоденних поставок і довели власний видобуток до історичних максимумів - 11,7 і 11 млн барелів на добу. Додаткова пропозиція вдвічі перекрила світову, приріст якої ОПЕК оцінює в 1,4 млн барелів на добу.
Надлишок досяг критичних 1,2 млн барелів на день - 5-6 супертанкерів в тиждень, оцінює JPMorgan: на стільки, як вважає найбільший в США банк, ОПЕК потрібно скоротити видобуток, щоб хоча б зупинити «круте піке». Але ринок сумнівається, що дві найбільші петрократіі світу - Росія і Саудівська Аравія - на цей раз зможуть домовитися, зазначає аналітик Rivkin Securities Вільям О'Лафлін.
«Ніж у спину» прилетів з Держдепу, чиновники якого в травні провели закриті переговори з близькосхідними союзниками з ОПЕК, зажадавши збільшити видобуток на 1 млн барелів на добу. Через місяць угода ОПЕК + - перший скоординований крок Москви і Ер-Ріяда більш ніж за 20 років - була переписана, а країни-учасниці колективно «повернули вентилі».
Слідом за Саудівською Аравією Росія почала качати рекордні з часів СРСР 11,4 млн барелів на добу і тепер вважає, що скорочувати видобуток в умовах вибухового зростання сланцевих конкурентів зі США було «несистемним підходом». Про це заявив Reuters високопоставлений чиновник в уряді РФ. Больовий поріг для Росії - відмітка 48,8 долара за барель, оцінюють аналітики АКРА: нижче цього рівня в федеральному бюджеті 2019-го року виникає «дірка», покривати яку доведеться або за рахунок ФНБ, або за рахунок боргу.
Займати при цьому стає все важче і все дорожче: під загрозою санкцій США іноземні інвестори розпродають облігації федеральної позики із середньою швидкістю 70 млрд рублів на місяць, а прибутковість 10-літніх ОФЗ з 6,9% злетіла до 8,74%.
На 2020 й рік «точка кипіння» російського бюджету знаходиться на рівні 50,6 долара за барель, на 2021-й рік - 51,2 долара, випливає з розрахунків АКРА.
Росія явно не налаштована на скорочення видобутку, а якщо його не буде, то нафті відкрита пряма дорога на $ 50, - каже Кирило Тремасов, директор аналітичного департаменту «Локо-Інвест. - Якщо котирування закріпляться під цією відміткою, то це може стати вже новою реальністю, про яку ми почали забувати. При русі на $ 50 тиск на російські активи буде зростати незалежно від санкцій тематики, а нижче $ 50 може початися паніка».

Буде не по кишені? Світова криза змінить ціни на шоколад в Україні - скільки коштуватиме

вівторок, 23 квітень 2024, 8:48

Світ зіткнувся з критичним дефіцитом какао через старіння дерев, розповсюдження хвороб і несприятливі кліматичні умови в Західній Африці - основному регіоні постачання. Ці умови вже призвели до різкого стрибка цін на какао на ф'ючерсних ринках. Так, в ...

Курс долара в Україні значно зріс: Озвучено прогноз, чи дійде до 40 грн і чи варто скуповувати валюту

вівторок, 23 квітень 2024, 7:27

В Україні курс долара за останні кілька місяців зріс більш ніж на 4% і наблизився до психологічної позначки у 40 грн. Головна причина – Національний банк зменшив обсяги валютної інтервенції, передають Патріоти України. Подорожчання долара триватиме, б...