Дуже важливий для нас проект: Франція допоможе Україні розмістити сонячні електростанції в зоні ЧАЕС

Подібна електростанція дозволить втричі збільшити загальний обсяг сонячної генерації в Україні.
Зона відчуження навколо ЧАЕС. Фото: Слово і Діло.

Уряд Франції надасть фінансову і технічну допомогу Україні для реалізації проекту з розміщення сонячних електростанцій потужністю 1200 МВт в зоні відчуження Чорнобильської АЕС. Про це на своїй сторінці в соцмережі Facebook за підсумками переговорів з тимчасовим повіреним Франції в Україні Крістофом Ле Риголером повідомив профільний віце-прем'єр-міністр Володимир Кістіон, передають Патріоти України.

«Є принципова згода уряду Франції виділити фінансування, щоб допомогти Україні в розробці техніко-економічного обґрунтування для проекту будівництва сонячних електростанцій в зоні відчуження. Загальне бачення проекту буде розроблено за допомогою французьких фахівців до кінця цього року», - написав він.

Також Кістіон повідомив, що держкомпанія-оператор об'єднаної енергосистеми «Укренерго» до жовтня 2017 року вивчить технологічні та економічні аспекти та розробить схему електромереж в зоні відчуження для забезпечення підключення потужностей сонячної енергетики в обсязі до 1200 МВт. «Ми єднаємо результати досліджень (електростанцій та енергомереж – Ред.), викладені в обох документах із тим, щоб ефективно реалізувати найважливіший для країни проект, який дозволить втричі збільшити загальний обсяг сонячної генерації в Україні», - додав Кістіон.

Нагадаємо, наприкінці серпня минулого року Держагентство з управління зоною відчуження повідомило про намір передати в оренду 3,38 га землі на 49 років під будівництво сонячної електростанції. Вартість об'єкта оренди без урахування ПДВ становить 6,2 млн грн. Після цього агентство опублікувало презентацію розробки проекту будівництва сонячних електростанцій в Чорнобильській зоні Chornobyl Solar в 10-кілометровій зоні АЕС на площі 2,5 тис. га.

Згідно з презентаційними матеріалами, будувати сонячні електростанції планується в 10-кілометровій зоні в напрямку на південь від Чорнобильської АЕС. Готуються для будівництва ділянки розташовані поблизу доріг і ліній електропередач. Сонячне випромінювання на території складає 1300 кВт-год на 1 кв. м. Зазначається, що до існуючої інфраструктури можна підключити 200 МВт генеруючих потужностей. При вкладенні засобів в розширення інфраструктури потужності підключення можна збільшити до 1200 МВт.

26 квітня міністр екології Остап Семерак заявив, що українська компанія вже розпочала будівництво невеликої сонячної електростанції в зоні відчуження. В кінці липня у Фонді держмайна повідомили про наміри здати в оренду на 40 років частина споруд площею 2,5 млн кв. м на території ЧАЕС для будівництва сонячної електростанції потужністю 100 МВт.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...