Ердоган йде на Захід: З ким тепер буде "дружити" Анкара?

Туреччина зіткнулася з багатьма проблемами.

Фото: ЕРА

Економісти відзначають, що останнім часом в Туреччини з'явилися шанси поліпшити свої показники: ціни на енергоносії, які Анкари змушена закуповувати, опустилися до мінімуму. При цьому прогнозується, що зростання ВВП за підсумками 2015 не перевищить 2,5%, що неприйнятно такої великої країни, передають Патріоти України, посилаючись на Нескучные новости.

Причинами такої стагнації стали два фактори - закінчення реформування адміністративної системи і геополітика. Першим "дзвіночком" для Туреччини стала "арабська весна". Країна взяла курс на невтручання в справи сусідніх держав, що дозволило Анкарі здійснити економічну експансію в арабські країни.

Трохи пізніше спроба зблизитися з ідеологічно близькими партіями Справедливості та Розвитку революційними силами провалилися. Прихід до влади ісламських демократів в Єгипті, Ємені, Лівії, Сирії, Тунісі обернувся для Анкари втратою багатомільярдних інвестицій. Найбільш значущою проблемою стала війна в Сирії, біженці, а потім і погіршення відносин з Росією.

Неоголошена війна з Москвою стане серйозним випробуванням для Анкари. На думку експертів, російські санкції знизять темпи зростання на 0,4% в 2016 році. Намагаючись компенсувати втрати, Анкара повертається до колишнього колу союзників - Євросоюз, США та Ізраїль. Зміцнюються бізнес зв'язки, нарощується політичний потенціал. США покриває витрати країни на кампанію проти ІГІЛ, ЄС дасть грошей, що покривають транзит сирійських біженців до Європи.

У кожному разі, 2016 рік для Туреччини та її керівництва виявиться дуже важким. Виникають серйозні побоювання щодо розв'язування на Близькому Сході великої війни, а від погіршення відносин Туреччини з Росією та Іраном постраждають усі сторони, а виграє Вашингтон.

Українцям не платитимуть "другу пенсію" - у Раді провалили законопроєкт

четвер, 25 квітень 2024, 18:54

Народні депутати провалили у першому читанні законопроєкт про т. зв. другу пенсію - накопичувальне пенсійне забезпечення. Документ не набрав необхідної кількості голосів - за нього проголосували лише 214 нардепів. Про це повідомив перший заступник голо...

"Поступово повертаємося...":У НБУ прокоментували стрибок курсу долара до 40 гривень

четвер, 25 квітень 2024, 18:39

Зростання курсу долара до гривні останнім часом викликано ринковими факторами, які не несуть загрози для стабільності ринку. Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний, повідомляє РБК-Україна з посиланням на брифінг, який транслювався на Youtube, передають...