Ердоган може обирати: Іран готовий замінити російський газ Туреччині, - американський експерт

Насправді Росія і зараз дуже зацікавлена у тому, щоб продовжувати постачати газ туркам. І це солідний козир на руках у Анкари.

Іранський газ. Фото: rus.delfi.ee.

Дослідник аналітичного центру «Інститут Кеннана» у Вашингтоні Андріан Прокіп вважає, що, насамперед, сама Росія не зацікавлена в припиненні поставок газу до Туреччини. На підтвердження він нагадав слова заступника міністра енергетики Російської Федерації, який заявляв, що є чинний контракт із Туреччиною і жодних обривів поставок газу до Туреччини не буде. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на Крим.Реалії.

Експерт пояснив, що Росія зараз перебуває у складному становищі, тому що знижуються доходи від експорту енергоресурсів. Є велика загроза втрати і європейського, і турецького ринків. Другий за розміром постачальник газу в Туреччину – це Іран, який зараз готовий наростити експорт.

«Основне завдання для Туреччини – нижча ціна на газ, і тут вона готова обирати постачальника, який забезпечить нижчу ціну газу, – каже Андріан Прокіп. – Крім цього, цікавим є питання «Турецького потоку» між Росією і Туреччиною, і ці меседжі, якими обмінювалися сторони, нам дають зрозуміти, що ми не знаємо всього».

Дослідник очікує розгортання подій на європейському газовому фронті, тому що анонсована у вересні угода про будівництво другої черги «Північного потоку», ймовірніше за все, не буде реалізована. Днями анонсували рішення Європейської комісії з цього приводу, де зазначалось, що будівництво другої черги газогону не відповідає основним ідеям диверсифікації поставок газу у Європу, і внаслідок будівництва цього газопроводу та його використання залежність ЄС від Росії щодо газопостачання може зрости до 50%. Польща вже оголосила збір коаліції країн, щоб тиснути на Німеччину і змусити відмовитися від будівництва цього газопроводу. «Якщо газопровід «Північний потік-2» не буде запущений, для Росії знову стане актуальним «Турецький потік» і тому Росія зараз не може диктувати умови», – окреслив ситуацію Андріан Прокіп.

Експерт прокоментував також відмову України закуповувати російський газ. На його думку, Україні немає чого переживати – це було ініціативою української сторони. І не тому, що в України немає грошей на закупівлю газу, а тому, що достатньо палива накопичено для цієї зими у газосховищах, якщо буде холодна зима – є надійний постачальник газу з Європи. І Міністерство енергетики передбачає, що після нового року ціна на газ в Росії буде дещо нижчою, тому ці поставки за потреби будуть відновлені після нового року, стверджує Андріан Прокіп.

Зменшення споживання газу в Україні він пов’язує не тільки з реформами енергетичного сектору. «Доволі тепла осінь, падіння промислового виробництва також стало причинами зменшення споживання газу, – зазначає Андріан Прокіп. – А, наприклад, успішність заходів з енергоефективності, зменшення споживання природного газу не так позитивно оцінюється, зокрема європейськими партнерами».

У цьому контексті Андріан Прокіп переконаний, що Україні, насамперед, потрібно вживати заходів для зменшення споживання енергоносіїв і впровадження енергоефективності. Також, на його думку, є високий потенціал розвитку відновлюваної енергетики. Це можна реалізувати на практиці впродовж десяти років. «Було би бажання і політична воля», – резюмував експерт.

Завдяки розгрому ЧФ ВМС Росії: Експорт сільгосппродукції з чорноморських портів України сягнув довоєнного рівня, - дипломат

вівторок, 30 квітень 2024, 9:14

Про це розповів у понеділок постпред України при ООН Сергій Кислиця, виступаючи на круглому столі "Політичний діалог - подолання глобальної продовольчої небезпеки та ризику голоду: посилення колективного впливу", який було організовано Економічною і со...

Свій план: Кім Чен Ин розраховує відновити економіку КНДР завдяки зв’язкам з Росією, - FT

вівторок, 30 квітень 2024, 7:44

Президент Північної Кореї Кім Чен Ин намагається посилити зв’язки з Росією для відновлення економіки КНДР. Відносини російського диктатора Володимира Путіна та Кім чен Ина значно зміцнилися після початку повномасштабного вторгнення Росії до України. П...