​Фінансування агресора: «Дочки» російських банків грають на обвал гривні, а придбані долари доправляють до РФ, - експерт

Дочірні підприємства російських банків в Україні скуповують долари на українському ринку, що викликає подальше зростання курсу гривні до долара.
Олександр Савченко

Про це на брифінгу заявив екс-заступник голови Національного банку України, ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко, зазначають Патріоти України.

«Російські банки всі входять до пулу «білих» банків, які допускаються в першу чергу і до ринку рефінансування, і до валютного ринку, і скуповують долари. Коли вони купують долари, падає курс гривні, і на цьому вони заробляють. І перераховують зазвичай в материнські структури. За моїми розрахунками, це 100-150 млн доларів», - сказав він.

Таким чином, за словами експерта, Національному банку слід ввести обмеження, згідно з яким банки кожної окремо взятої іноземної держави зможуть займати частку не більше 8% в українській банківській системі, особливо, якщо мова йде про державні банки.

Савченко підкреслив, що встановлювати ліміт на рівні більше 8% небезпечно, оскільки за умови одночасного вилучення більше 8% активів банківського обороту «банківська система зупиняється». У той же час він заявив, що виступає проти повної заборони присутності російських державних банків в Україні.

«Якщо мова йде про державні банки, то у нас тільки Росія має державні банки на території України. І тут можна поставити питання про перспективи заборони присутності державних банків інших країн на території України, особливо в умовах війни. Але я виступаю проти, тому що це просто призведе до зупинки української банківської системи», - заявив Савченко.

Згідно з оцінками експерта, частка російських банків в Україні на сьогоднішній день становить близько 18-20%.

Українець відсудив у "Ощадбанка" десятки тисяч гривень моральної компенсації: Що сталося

вівторок, 16 квітень 2024, 9:23

Барський районний суд Вінницької області зобов'язав Ощадбанк повернути клієнту 129,4 тис. грн, які списали з його рахунку, та заплатити йому 30 тис. грн моральної шкоди. Клієнт став жертвою шахрайських дій, передають Патріоти України. Як йдеться в ріше...

В Україні бізнесу дозволили не сплачувати частину податків: Стало відомо, кого стосується

вівторок, 16 квітень 2024, 9:05

Кабінет міністрів дозволив владі Харкова та області звільняти бізнес від податків - задля зниження податкового навантаження на нього в умовах постійного російського терору. Йдеться про три податки: єдиний податок, орендну плату і плату за майно, переда...