Фондова лихоманка: як потрясіння в США позначаться на економіці України

Україна досі не оговталася після минулих криз.

Фото: obozrevatel.com

Наслідки сильного світової кризи 2008 року Україна не може подолати досі. Більше того, сировинна українська економіка входить в дуже непростий для себе період: продукція на зарубіжних ринках подешевшає, а інвестори, рятуючи свої гроші, точно не будуть вкладати їх в слабку економіку з серйозними геополітичними ризиками, повідомляють Патріоти України, посилаючись на Нескучные новости.

Виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко вважає, що у світі формується воронка нової економічної кризи: економіка Китаю сповільнюється сильніше, ніж передбачалося; одна з найбільших економік Латинської Америки - Бразилія - може втратити 2,5% ВВП, а політична нестабільність на Близькому Сході тільки погіршує і без того складну ситуацію.

Однак повторення фінансової катастрофи другої частини 2000-х боятися не варто."Економічна криза 2008 року трапилася поза всілякими тенденцій, це був сюрприз навіть для аналітиків, - згадує виконавчий директор" CASE-Україна "Дмитро Боярчук. - Зараз, на відміну від 2008 року, немає того буму на фондових ринках".

Експерт відзначає, що нинішні обвали на фондовому ринку - спочатку в Китаї, США, Росії - можуть бути простим продовженням подібних випадків минулого року "Фондові ринки валилися і в 2015-му. Але до кризи ці країни не доходили: з негативними тенденціями вдалося справлятися" .

Як не парадоксально це звучить, але для України сьогодні не так вже й важливо, за яким сценарієм розгортатиметься можлива економічна криза, і чи буде вона всесвітньою або ж локальною.

"Турбулентність на американських фондових ринках викликана аж ніяк не проблемами в американській економіці, - підкреслює Олег Устенко. - Це реакція самого ринку на проблеми у світовій економіці".

Іншими словами, зростання американської економіки буде більш стрімким, ніж вважали раніше - 2,1%, хоча прогнозувалося рівень в 1,6%. Однак при цьому власники акцій вельми скептично оцінили ділові новини з більшості країн, що розвиваються. Хоча прогнозувалося, що світовий ВВП в 2015 році зросте не на 3,1%, а на 2,9%, а Китай зросте на 6,7%, хоча раніше передбачалося, що на 6,9%.

Коли у світовій економіці починаються складні часи, інвестори завжди роблять один і той же перевірений крок: покидають більш прибуткові, але нестабільні ринки країн і переводять свій капітал у більш надійне місце і більш надійну валюту. Зараз такими місцями є США і їх національна валюта.

"Інвестори вже втекли з Китаю, Бразилії, Росії, - говорить Устенко. - Не можу сказати, що також втекли з України, тому що наша економіка настільки мала, що практично не впливає на світові тренди".

У світі значно загострюється конкуренція за інвестиції, а так, як Україну міжнародні стратегічні інвестори і до цього часу обходили стороною, то в 2016 році отримати гроші на розвиток стане практично непосильним завданням. "Дії, які уряд вживає в інвестиційній сфері, - це аж ніяк не прорив, - упевнений експерт. - Сьогодні, коли ситуація додатково ускладнилася, конкурувати з іншими країнами стане ще складніше".

Економічна криза завжди знижує ціни на сировину. З одного боку, для України це плюс: нафту і газ ми купуємо. З іншого боку, дуже небезпечний мінус - значно дешевшає сировина, яка в основному виробляється на експорт.

"Негативні тенденції призводять до зниження цін на товари так званої групи commodity (біржовий товар. - Ред.), Тобто, продукцію з низьким рівнем доданої вартості: зерно, метал, хімія", - пояснює Устенко. Тобто, іншими словами, практично весь український експорт, який приносить валюту в країну.

За словами Боярчука, новини з американських ринків не несуть для України нічого доброго."Китай сьогодні дуже прозоро натякнув, що не можна все життя робити тільки лише бетон і метал. Падіння цін на сировину - процес цілком очікуваний. Ніхто в світі не прогнозував, що в 2016 році сировина дорожчатиме. Навіть у найоптимістичніших прогнозах йшлося про цінову стабільності, в більш реальних - про зниження цін на цю групу товарів ", - відзначає експерт.

Проблеми для України аналітики прогнозують вже в найближчому майбутньому.Устенко вважає, що кризові явища, на які так яскраво відреагували американські фондові ринки, торкнуться України в другій половині 2016 року. А Боярчук у свою чергу прогнозує, що обсяги експорту будуть знижуватися, хоча український експорт сьогодні і так гранично низький.

"Якщо прогнозувати, що торгові партнери можуть зіткнутися з тиском на свої валюти, то гривні доведеться витримати досить потужний удар. А такий тиск, враховуючи зростання долара США, безумовно, матиме місце", - говорить Олег Устенко.

Чи зможе слабка вітчизняна економіка захистити свою національну валюту в умовах внутрішньої системної кризи, питання риторичне: курс гривні знову буде залежати від позаекономічних чинників. Наприклад, доброї волі МВФ.

Криза, навіть економічна, - це зовсім навіть не абсолютне зло. Це шанс на перезавантаження, яким слабкі економіки повинні спробувати скористатися. Приклад ефективного досвіду - Індія, яка в нинішньому році стане найбільш швидкозростаючою економікою світу (прогноз зростання ВВП - 7,8%). Україна, маючи всі можливі передумови для економічного зростання як в 2008 році, так і зараз, старанно продовжує нічого особливо не робити для свого порятунку, втрачаючи тим самим всі свої козирі і поступово скотившись на маргінес.

Ще одна особливість економічних криз для країн, подібних Україні, - кожен нереалізований шанс значно погіршує їхнє становище. Сьогодні через бездіяльність влади країна стала вразливою навіть для найменших негативних тенденцій у світової економіки і продовжує рухатися вниз. Досягнуте таким чином дно може виявитися точкою неповернення.

"ПриватБанк" блокує картки: Названо причину, через яку обмежать рахунок будь-кого

субота, 4 травень 2024, 10:28

Клієнтка ПриватБанку поскаржилась на блокування свого рахунку в банку. За її словами, блокування відбувалось після того, як людина, яка робила їй переказ, поскаржилась на шахрайські дії, передають Патріоти України. Про це клієнтка банку написала в спе...

Найгірший результат в історії Росії: Путін знову збрехав росіянам - "Газпром" показав величезні збитки

субота, 4 травень 2024, 7:50

Російський газовий гігант "Газпром" показав чистий збиток у 629 млрд рублів (6,8 млрд доларів) за підсумками 2023 року. Це не лише перший збиток компанії з післядефолтного 1999 року, а й найгірший її результат в історії. За півроку до цього ватажок Кр...