"Газпром" тихо виє в кутку: США впродовж 2017 року вчетверо збільшили експорт зрідженого газу і продовжують "рвати ринок"

Згідно з прогнозами аналітиків, США до 2020 року стануть третім за величиною експортером СПГ услід за Австралією і Катаром.

СПГ-танкер Clean Ocean з партією СПГ зі США в терміналі у Польщі 8 червня 2017 року. Фото:Reuters

Експорт зрідженого природного газу (СПГ) зі США склав 1,94 мільярда кубічних футів на добу в 2017 році в порівнянні з 0,5 мільярда кубічних футів на добу в попередньому році. Такі дані показало Управління енергетичної інформації (EIA), передають Патріоти України з посиланням на Reuters.

Зростання поставок за останні два роки пов'язане з розширенням експортних потужностей, пише EIA. З запуском двох проектів - Sabine Pass в Луїзіані і Cove Point в Меріленді - потужності США з експорту скрапленого газу зросли до 3,6 мільярда кубічних футів на добу. У найближчі два роки США планують ввести ще чотири проекти.

У минулому році США також розширили географію експортних поставок до 25 напрямків. Більше половини (53 відсотки) експорту СПГ зі США пішло в Мексику, Південну Корею і Китай.

Мексика в 2017 році стала найбільшим покупцем СПГ зі США з 20-відсотковою часткою в сукупному обсязі експорту. Зростаючий попит на природний газ в країні, а також затримки в будівництві трубопроводів, що зв'язують її та США, викликали необхідність імпортувати СПГ.

Частка Південної Кореї і Китаю в сукупному обсязі експорту зрідженого газу зі США склала 18 відсотків і 15 відсотків відповідно.

Нарощування поставок в Азію пояснюється збільшенням різниці в ціні на газ на майданчику Henry Hub, до якої прив'язані контрактні ціни на американський СПГ, і нафтовими котируваннями, які є бенчмарком для цін на СПГ в регіоні.

Європа в цілому стала третім за величиною імпортером зрідженого газу зі США в минулому році. Частка спотових продажів американського СПГ склала близько 60 відсотків у 2017 році.

У минулому році весь СПГ відвантажувався з терміналу Sabine Pass, але незважаючи на те, що він повністю законтрактований за довгостроковими контрактами, гнучкість цих контрактів з точки зору пункту поставки дозволяє відправляти американський скраплений газ абсолютно на будь-який ринок.

Згідно з прогнозом EIA, США до 2020 року стануть третім за величиною експортером СПГ слідом за Австралією і Катаром.

В Україні військові зможуть самі розрахувати свої виплати: Міноборони запустило онлайн-калькулятор

субота, 4 травень 2024, 21:30

Міністерство оборони розробило онлайн-калькулятор, за допомогою якого військовослужбовці та їхні родичі зможуть розрахувати їхнє грошове забезпечення залежно від видів виплат. Про це повідомили в пресслужбі оборонного відомства, передають Патріоти Укр...

Частині українців стаж враховуватимуть по-новому: Які нюанси варто знати всім

субота, 4 травень 2024, 21:25

25 квітня у Верховній Раді ухвалили пенсійний законопроєкт № 9453, який містить як позитивні зміни, так і ті, що ускладнять життя багатьом і нинішнім, і майбутнім пенсіонерам. Про це говорить у новому відео на Youtube-каналі «На пенсії» експерт Сергій ...