Грошенята для тирана-втікача: "Сім'я" Януковича продовжує багатіти на вагонах "Укрзалізниці", – ЗМІ

Чиновники відомства збудували схеми навколо підвищеного попиту на державні вагони. Такі схеми дозволяють корупціонерам отримувати тіньовий дохід, і обертаються мільйонними втратами для держави та бізнесу.

Ілюстрація:economics.unian.ua

Бізнес "сім'ї" Януковича забезпечується вантажними вагонами "Укрзалізниці" практично повністю, в той час як інші вантажовідправники відчувають дефіцит рухомого складу. Про це повідомляють Подробности, зазначають Патріоти України.

В "Укрзалізниці" буде впроваджена автоматизована система розподілу вагонів - презентуючи програму роботи своєї команди, новий глава правління транспортного монополіста Войцех Балчун назвав вирішення цього питання пріоритетним.

Нинішню систему не можна назвати прозорою. Функціонери "Укрзалізниці" зловживають правом вибирати, кому з вантажовідправників дістанеться рухомий склад, а хто буде змушений домовлятися з посередником, переплачуючи фактично за ту ж саму послугу. На думку Балчуна, принцип роботи з вагонним парком, що склався, неодноразово викликав нарікання з боку представників бізнесу, і боротьбу з корупцією в держкомпанії необхідно починати, в тому числі і з цього напрямку.

"У найближчі кілька місяців введемо автоматизовану систему розподілу вагонів, щоб уникнути людського чинника", - заявив Войцех Балчун.

"У різних вантажовідправників абсолютно різний відсоток використання державного вагонного парку. У більшості компаній він перебуває на рівні 10-15%. Як не дивно, найкраще почуваються підприємства, пов'язані з "сім'єю" екс-президента Віктора Януковича. Їхні потреби в вагонах задовольняються державним монополістом практично в повному обсязі", – йдеться у матеріалі.

На рівні 70-100% перебуває забезпечення рухомим складом вугільних підприємств, які контролюються ТОВ "Донецький розрахунково-фінансовий центр" (ДРФЦ), що належить структурам Олександра Януковича.

"Одним з основних джерел доходу Олександра Вікторовича було "чорне золото", яке він "конвертував у бюджетні мільярди, які капали на рахунки офшорних компаній"... Була створена імперія під назвою ДРФЦ, щоб взяти під контроль абсолютно всі фінансові потоки. Найрентабельніші частини вугільної промисловості було оформлено на нововідкриті та реорганізовані офшорні структури", – розповідає головний редактор сайту" Цензор "Юрій Бутусов.

Зокрема, це Шахтоуправління "Донбас" в Селідовому та ЦЗФ "Комсомольська" в Димитровому Донецької області, а також розташована на окупованій території в Торезі.

Також державними вагонами набагато краще за інших операторів ринку забезпечена експедиторська компанія "сім'ї" – "Транснаціональна транспортна компанія". На сьогодні вона експлуатує близько 2 тисяч державних напіввагонів. Вагони в основному використовуються для обслуговування перевезень Криворізького залізорудного комбінату.

Видання зазначає, що подібна ситуація стала можливою через корупцію на "Укрзалізниці", чиновники якої збудували схеми навколо підвищеного попиту на державні вагони.

"Корупційна схема, яка приносить залізничним чиновникам тіньовий дохід, і обертається мільйонними втратами для держави та бізнесу. Крім того, існує завдяки різниці цін за користування вагонами УЗ і приватних операторів. Останні завжди були дорожчими.

Тому можливість необмеженого доступу до державного парку – мрія будь-якого відправника вантажу. Доступ до "дефіцитних вагонів" у повному обсязі отримали лише ті, хто вміє домовлятися з високопоставленими залізничниками", – йдеться у матеріалі.

Тігіпко став власником вагонобудівного заводу в Австрії

четвер, 25 квітень 2024, 21:15

Кіпрська компанія TAS Overseas Investments Limited Сергія Тігіпка стала мажоритарним власником австрійського вагонобудівного заводу TransAnt GmbH. Про це свідчить виписка з офіційного торговельного реєстру Австрії, повідомляють Патріоти України з посил...

Українцям не платитимуть "другу пенсію" - у Раді провалили законопроєкт

четвер, 25 квітень 2024, 18:54

Народні депутати провалили у першому читанні законопроєкт про т. зв. другу пенсію - накопичувальне пенсійне забезпечення. Документ не набрав необхідної кількості голосів - за нього проголосували лише 214 нардепів. Про це повідомив перший заступник голо...