Як перетворити старі пострадянські держзаводи в сучасні компанії: Україні радять румунський рецепт

Цей спосіб допоміг перетворити старі пострадянські державні заводи в сучасні компанії, які присутні на міжнародних ринках.

Румунським заводам допомогла часткова приватизація. Ілюстрація: Вікіпедія.

Україні варто за прикладом Румунії створити приватний фонд майна, який тримав би у своїй власності міноритарні пакети державних компаній. Про це написали колишній посол США в Румунії Марк Гітенштайн і керуючий партнер інвестиційної компанії Amerocap LLC Жак Томе в статті для Atlantic Council, передають Патріоти України.

На їхню думку, часткова приватизація державних підприємств пошле сильний сигнал корумпованим елітам і іноземним інвесторам. Таким шляхом пішли у Румунії, де було створено спеціальний "Фонд майна", яким керує компанія Franklin Templeton. Фонд володіє значними, але міноритарними частками цінних румунських держкомпаній. Це дозволило йому створити велику прозорість в цих компаніях і змусити уряд прийняти новий прогресивний корпоративний кодекс управління.

Найважливіше те, що цей спосіб допоміг перетворити старі пострадянські державні заводи в сучасні компанії, які присутні на міжнародних ринках. Автори статті зазначають, що Україні варто створити "Український фонд відновлення" по аналогії з румунським "Фондом майна". Його активи можуть складатися з акцій існуючих українських держкомпаній, які будуть суб'єктом для нового кодексу корпоративного управління.

Фондом теж повинен управляти фінансовий менеджер з хорошою репутацією, обраний через прозорий процес. Фонд принесе максимальні доходи Україні, вивівши держкомпанії на IPO.

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...