Хіти тижня. Бережіться! Українці масово стають жертвами фінансової афери (відео)

В Україні працюють десятки фінансових пірамід. Гроші інвесторів приваблюють під обіцянки величезного прибутку, насправді ж кошти просто збирають і перерозподіляють. І як тільки попит на піраміду падає, тисячі вкладників залишаються ні з чим, повідомляють Патріоти України.

Фінансові піраміди в Україні

Більше семи мільярдів гривень втратили українці на інвестиціях у фінансові піраміди. Хоча згідно із законом працюють вони легально. У той час як у європейських країнах, наприклад, забороняють бінарні опціони (працює за принципом "все або нічого", забезпечує дохід чи не приносить нічого), в Україні і країнах СНД вони успішно процвітають, збираючи з довірливих вкладників мільйони доларів.

"Отримай 500% прибутку", "інвестуй у майбутнє", "заробляй $10 тис. на місяць" – на такі гасла клюють тисячі українців. У результаті замість обіцяного прибутку горе-вкладники втрачають заощадження, а іноді з власної волі закопують себе в борговій ямі.

Профільний регулятор – Національна комісія цінних паперів і фондового ринку – тільки розводить руками. Мовляв, закон недосконалий і залишається сподіватися тільки на свідомість вкладників. "Втрата грошей вкладниками – логічний результат безрозсудної поведінки інвесторів, існування "сірих зон", які не регулюються національним законодавством", – пояснюють у прес-службі відомства.

З іншого боку, повноцінних фінансових інструментів, розвиненого фондового ринку в Україні немає. І це за умови, коли рівень фінансової грамотності, за даними провідних аналітичних агентств, залишається на обурливо низькому рівні. Як результат – українці перші в Європі за часткою непогашених кредитів і вдала мета для фінансових шахраїв. Днями регулятор зібрав список найпоширеніших фінансових пірамід.

Фінансова піраміда – організація, яка приносить прибуток її членам за рахунок залучення нових учасників. Як тільки кількість учасників перестає рости, гроші на повернення вкладів закінчуються.

"У більшості випадків проект не здійснює ніякої реальної інвестиційної діяльності. Отже, інвестор не набуває права власності на активи, крім" сертифікатів "або" валюти "самого проекту", – пояснює регулятор.

Як це працює

Wallie. Надприбуток і ніяких гарантій. Проект навіть не приховує той факт, що фактично працює за принципом фінансової піраміди. На запитання про те, за рахунок чого схема приносить гроші, співробітник контакт-центру відповів: "Ми чесна розподільна платформа. Ми не ведемо фінансову діяльність, всі виплати йдуть за рахунок нових вкладень. Є ризики повної або часткової втрати коштів".

Але одразу після цього розповів про вигоди. Нібито, якщо вкласти 5 тис. грн, через два місяці можна буде отримати вже 10 тис. грн. Якщо витратити 10 тис. грн, повернуть 20-ть і т. д. Але важливо розуміти, що гроші не заробляються. Вони просто збирають внески і перерозподіляють їх. Однак якщо ви вклали 5 тис., а забрали 10, хтось повинен відшкодувати різницю. І цей хтось – наступний вкладник. Якщо в один конкретний місяць доведеться повертати виплати 10 тис. вкладників, а нових буде, наприклад, 11 тис., піраміда дуже швидко розвалиться. Як тільки перший "інвестор" не отримає виплату вчасно, поширяться чутки і нові члени не ризикнуть довірити свої гроші.

З точки зору закону Wallie працює практично легально. Вкладників одразу попереджають, що це фінансова піраміда, що всі гроші можуть бути втрачені, ніяких гарантій немає. Але всі ці "страшилки" компенсуються обіцянками повернути вдвічі більше, ніж вклали. Щоб зареєструватися на платформі, доведеться прив'язати або свою карту, або онлайн-гаманець. А щоб стати повноцінним учасником піраміди, доведеться внести певну суму. Повернення коштів здійснюється за заявкою і в три етапи. Запит повинні прийняти, потім обробити і тільки після цього затвердити. У будь-який момент ваша заявка може отримати довічний статус "не прийнята", а гроші залишаться на рахунках творців "платформи".

"Інвестуй у майбутнє". Ще один спосіб залучити гроші інвесторів – продавати акції компанії в інтернеті. Без виходу на ринок. Для цього варто лише пройти процедуру реєстрації, вибрати "пакет інвестора" (до $1,2 тис.). Після цього ви нібито стаєте акціонером вигідного проекту й коли-небудь зможете перепродати їх за іншою ціною. Скільки всього акцій продали, яка їхня реальна ринкова вартість і чи можна буде хоч якимось чином повернути свою інвестицію – таємниця.

Національна комісія подібний вид інвестицій вивела в окрему категорію. "Спеціалізовані проекти, на кшталт Get4me, який пропонує інвестувати в акції власного месенджера, а через деякий час обіцяє викупити ці акції значно дорожче", – йдеться на сайті регулятора.

Дивіться відео за темою:

Реальна ринкова вартість таких акцій може виявитися набагато меншою, ніж інвестовані кошти. Водночас ніхто не гарантує повернення цієї ж суми або хоч будь-яких засобів.

Повний перелік фінансових пірамід від регулятора:

  • Olymp Trade;
  • IQOPTION LTD;
  • MMCIS;
  • Cashberry;
  • StartCom;
  • FTC;
  • FIBO Group;
  • RoboForex.

Єдиний спосіб убезпечити себе від шахрайства – не брати участь у подібних сумнівних фінансових схемах. Величезний прибуток і нічим не підкріплений дохід завжди супроводжуються величезними ризиками. До того ж ймовірність втратити всі гроші набагато більша, ніж стати "щасливчиком" і заробити на піраміді.

Джерело: Обозреватель

В Україні можуть різко змінити розмір пенсій: Стало відомо, чого чекати

п’ятниця, 19 квітень 2024, 5:58

В Україні - найнижчий пенсійний вік в Європі. Це єдина перевага нашої пенсійної системи, яка частково пояснює і її проблеми. Зараз на пенсії у середньому українець може отримувати менше ніж 30% від своєї зарплати. Це критично низький показник, передают...

Шалено злетить? МВФ дав прогноз курсу долара до гривні до 2029 року

четвер, 18 квітень 2024, 9:48

Міжнародний валютний фонд прогнозує незначну девальвацію у 2024 році. Потім курс долара до гривні поступово зростатиме, передають Патріоти України з посиланням на World Economic Outlook (квітень 2024 року). Згідно з розрахунками МВФ, середньорічний кур...