Хіти тижня. "Даешь российские микросхемы - самые большие в мире!": Проект випуску мікропроцесорів у РФ провалився - завод безнадійно застарів ще до відкриття

Один з найбільших проектів з розвитку високих технологій в Росії, ініційований урядом і Радою Безпеки, буде визнаний банкротом.

Внешекономбанк має намір звернутися в Арбітражний суд Москви із заявою про визнання неплатоспроможною компанії «Ангстрем-Т» - заводу з виробництва мікрочіпів, який належить колишньому міністру зв'язку Леоніду Рейману і отримав державне фінансування на 1 млрд доларів, передають Патріоти України з посиланням на росЗМІ.

Компанія, яка в 2008 році залучила кредитну лінію ВЕБа в розмірі 815 млн євро на будівництво підприємства в Зеленограді, так і не приступила до погашення кредиту.
Банкрутство підприємства не вплине на його операційну діяльність, повідомив представник ВЕБа. За його словами, мова йде про «технічний захід в рамках процедури щодо стягнення прострочених заборгованостей».
Нездатність заводу повернути гроші частково пов'язана з санкціями, пояснював сам Рейман: в 2014 році США обмежили експорт в Росію технологій подвійного призначення через анексії Криму та підтримки сепаратистів на сході України, а у вересні 2016 року «Ангстрем-Т» та ряд інших мікроелектронних компаній з РФ потрапили до списку санкцій Вашингтона.
Проект, який був ініційований президентом Росії Володимиром Путіним, отримав підтримку Радбезу і Уряду і повинен був робити чіпи для процесорів, смарт-карт, електронних паспортів та віз, створювався переважно на американських технологіях. «Ангстрем-Т» купував обладнання у Advanced Micro Devices і ліцензію на виробництво чіпів у IBM, але загострення відносин з США поставило хрест на можливості співпрацювати з американськими компаніями.
За підсумками 2017 року сумарний борг заводу досяг 87,4 мільярда рублів. При цьому виручка склала лише 101 млн рублів, а чистий збиток перевищив 10 млрд.
Проблема з заводом не тільки в санкціях - він будувався майже 10 років і застарів вже до моменту запуску, сказало джерело на ринку мікроелектроніки. «Ринок чіпів 90-130 нанометрів, які виробляє «Ангстрем-Т», за останні роки значно скоротився, тому завод і не можуть завантажити - попиту на дані чіпи в такому обсязі немає. Всі світові виробники мікросхем вже виробляють чіпи в 45-65 нанометрів і ще нижче», - сказав він.

На найбільшому оборонному заводі Великої Британії стався вибух

середа, 17 квітень 2024, 21:46

На заводі найбільшої британської оборонної компанії BAE Systems на півдні Вельсу вранці 17 квітня стався вибух. Про це повідомляє BBC, передають Патріоти України. Як заявили у компанії, на заводі негайно активували «протоколи безпеки», на місце прибули...

Відключенням бути? Споживання електроенергії стрімко зростає: "Укренерго" звернулося із важливою заявою

середа, 17 квітень 2024, 17:54

Через похолодання та хмарну погоду споживання елетроенергії стрімко зростає - на 6,5% більше аналогічного показника 15 квітня. Про це повідомляє пресслужба "Укренерго", передають Патріоти України. "Через похолодання та хмарну погоду споживання стрімко ...