Хіти тижня. Forbes пояснив, чому санкції проти Росії не працюють

Російська економіка змогла впоратися з шоком через санкції і падіння цін на нафту тому, що звикла "функціонувати без грошей".

Про це пише Шеллі Карабеллі в статті для Forbes "Чому санкції щодо Росії не спрацювали", наводить короткий текст матеріалу ТСН, передають Патріоти України.

"Це нагадує, що Росія - не тільки країна, яка може переносити труднощі, як ніхто інший, але вона також звикла функціонувати без грошей. Позичені й особисті привілеї - однаково цінні, якщо не більше бажані, товари, якими можна торгувати. І навіть при комунізмі всі, включно з урядом, залежали від чорного ринку товарів і послуг. Це таємна схожість, яку Радянська Росія мала з капіталізмом, тоді, коли приватне підприємство могло закінчитися відправкою в ГУЛАГ, якщо пощастить, або привести до розстрілу", - відзначає автор.

"Тому ні для кого не повинно бути сюрпризом, що найкраще зі зміною економічної ідеології за одну ніч впоралися ті представники чорного ринку, у яких був досвід приватного підприємництва, і які не відчували вродженого страху середньостатистичного росіянина перед самостійними діями", - додала вона.

Карабеллі пише, що в 1990-ті роки в РФ пішов перехідний період, що складається з ліберальної економіки, але без управління.

"Росія була справжнім Диким Сходом. Нездатність президента Бориса Єльцина управляти урядом призвела до тупикової ситуації в Державній Думі і хаосу в діловому світі, який спричинив за собою не тільки корупцію, але іноді і вбивства", - йдеться в матеріалі.

У статті також наводиться думка економіста Андрія Мовчана, директор програми економічної політики Московського центру Карнегі у своїй доповіді "Занепад, а не крах: непрозорі перспективи російської економіки", який говорить що сходження Путіна до влади в значній мірі призвело до припинення хаосу і відновлення державного контролю над нафтовидобувним і торговим бізнесом країни, який був втрачений у 1990-х роках, під час того, що тоді вважалося "приватизацією".

Путін, пише експерт, "у 2003 році заарештував бунтівного олігарха Михайла Ходорковського, націоналізував його нафтову компанію ЮКОС, і подбав про те, щоб усі інші олігархи зрозуміли повідомлення та корилися".

За словами Мовчана, до 2008 року до 70% російського бюджету прямо або побічно складалося з доходів від експорту вуглеводнів. До 2013 року не більше 10% ВВП країни припадало на незалежний приватний сектор або виробництво нерудних ресурсів. Тим часом, хоча інфляція в 2013 році становила 6,5%, а зростання ВВП не перевищував 1,3%, реальна заробітна плата - завдяки соціальній політиці Росії, яку економіст називає "необачною", перевищувала 11,4%.

"Це також був період, коли багато людей продавали свій бізнес державі. Брали свої гроші і їхали за кордон. Це означало, що держава контролювала понад 70% бізнесу - більше, ніж під час перебування при владі (останнього комуністичного лідера) Михайла Горбачова, коли державний контроль становив 60%. Сьогодні, можливо, 25% ВВП знаходиться в руках приватного сектора", - упевнений він.

Шалено злетить? МВФ дав прогноз курсу долара до гривні до 2029 року

четвер, 18 квітень 2024, 9:48

Міжнародний валютний фонд прогнозує незначну девальвацію у 2024 році. Потім курс долара до гривні поступово зростатиме, передають Патріоти України з посиланням на World Economic Outlook (квітень 2024 року). Згідно з розрахунками МВФ, середньорічний кур...

Оце так! Популярна спеція за вартістю наздогнала золото

четвер, 18 квітень 2024, 8:50

Одна з найпопулярніших у світі спецій - шафран - подорожчала до золотого рівня. Ці прянощі цінуються за складність виробництва. До того, ж як пише турецьке видання Haber Turk, вона здебільшого росте у країнах, де в останні десятиліття спотерігаються ко...