Хіти тижня. Як виглядатимуть нові монети 1 та 2 гривні (фотофакти)

Нові монети будуть відрізнятися сріблястим кольором і зменшеним розміром.

НБУ показав нові монети. Фото: bank.gov.ua.

Національний банк з 27 квітня введе в обіг нові монети номіналом одна і дві гривні. Вони прийдуть на зміну відповідним банкнотам. У дизайні монет використовувалися ті ж елементи, що і на купюрах, передають Патріоти України.

На реверсі одногривневої монети зображено портрет князя Володимира Великого, на двогривневій - князь Ярослав Мудрий. Як повідомляють в Нацбанку, нові монети будуть відрізнятися сріблястим кольором і зменшеним розміром. З такими властивостями новинки можна буде легко впізнати серед монет інших номіналів. Щоб захистити монети від підробок, передбачені дрібні елементи зображення, які складно відтворити в кустарних умовах.

За словами генерального директора Банкнотно-монетного двору Національного банку України Володимира Баглая, нові монети виготовляються зі сталі з гальванічним покриттям. «Це дає можливість знизити собівартість монет, тому сьогодні собівартість виготовлення нових оборотних монет нижче їх номіналаˮ, - додав він.

Монетний двір планує викарбувати в поточному році близько 140 млн монет номіналом одна гривня і 145 млн одиниць двогривневих монет.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...