Хіти тижня. ​Кого дотує держбюджет: "Курячий олігарх" підтягнув ціни на українському ринку на рівень середньоєвропейських

Відкриття ринків ЄС на українську продукцію картель найбільших птаховиків використовує не стільки для розширення виробництва, а «оптимізації» внутрішніх цін. Фактор конкуренції, як засіб стримування цін, принаймні тимчасово втрачено.

Вартість філе в українських гіпермаркетах наразі вже перевищила 103 гривні за кілограм. Таким чином ціни на курятину зрівнялися з цінами в країнах Європейського Союзу, зазначають Патріоти України.

Спокуса заробити "легкі грошенята" на збіднілих через війну та кризу співвітчизниках перевищила соціальну відповідальність "баронів-куроводів". А високі зв'язки допомагають ще залізти в кишеню держбюджету, задля коштів "на розвиток". Про це написав генеральний директор Української асоціації постачальників торгових мереж Олексій Дорошенко на Facebook.

За його словами, ще на початку року ціни в Україні були трохи нижчими, ніж у країнах Східної Європи. Проте вже з літа моніторинг цін у торгових точках показав, що ціни в Україні підійшли до цін Польщі, Угорщини, Литви та інших країн.

Дорошенко зазначив, що уряд за останній рік зняв усі бар’єри на споживчому ринку задля посилення ролі великого бізнесу. За першу половину 2017 року держава виплатила птахівникам понад 50 відсотків усіх дотацій для сільгоспвиробників. Зокрема, група компаній "Миронівського хлібопродукту", якою володіє радник президента Юрій Косюк, отримала дотацій на загальну суму 809 млн гривень, що становить 40 відсотків усіх виплачених дотацій.

"А що з ціною на курятину? Вона постійно зростала протягом літа, і зараз кілограм філе коштує практично як кілограм свинини. Ціна філе в українському гіпермаркеті дорівняє 103,1 грн за кілограм. В той же час у Естонії його можна купити по 94,6 грн, у Польщі – 96,5 грн, тобто дешевше ніж в нашій країні. В Румунії філе обійдеться у 108,3 грн, в Угорщині у 115,1 грн. за кілограм", – написав гендиректор Української асоціації постачальників торгових мереж.

Ніж у спину росіянам: Туреччина готує багатомільярдну угоду з компанією зі США

неділя, 28 квітень 2024, 19:05

Туреччина веде переговори з американською енергетичною компанією ExxonMobil для укладення багатомільярдної угоди з купівлі скрапленого природного газу. Анкара прагне обмежити свою залежність від російських енергоносіїв, зазначають Патріоти України. Мін...

Скандал набирає обертів: Італія викликала посла Росії на килим через привласнення бізнесу

неділя, 28 квітень 2024, 11:52

Міністерство закордонних справ Італії викликало посла Росії у Римі після того, як Москва передала дочірню компанії італійської групи Ariston Thermo Group державному енергетичному гіганту "Газпром". Про це повідомив міністр закордонних справ Італії Анто...